Ovo je iPhone 14: Ima satelitsku vezu, ali preduhitrio ih Huawei. Stiže i Ultra sat s ultra cijenom

Svijet

Ove godine nema iPhone minija, već je tu novi iPhone 14 Plus s ekranom od 6,7 inča pa su opcije za korisnika, velik i još veći. No iPhone ima i satelitsku komunikaciju

Apple je večeras predstavio novu liniju iPhone 14 mobitela, koji su sada dobili mogućnost slanja poruke preko satelita u kriznim situacijama, a uz njih stiže i novi sat koji je dobio i Ultra varijantu s puno višom cijenom i izdržljivijim kućištem.

Iz Applea kažu da su razvili novi sustav koji će moći raditi u kriznim situacijama, gdje nema pokrivenosti mobilnom mrežom, a u nekim situacijama bit će moguće poslati i podatke o lokaciji kroz FindMyApp. Za sve se koriste antene u mobitelu, a Apple kaže da je potrebno manje od 15 sekundi, ako je vedro, te da se korisnika navodi kroz povezivanje.

Sličnu uslugu najavio je i Huawei na svom Mate 50 telefonu koji su jučer predstavili i tako preduhitrili Apple, a Elon Musk i njegov Starlink s T-Mobileom rade na tome da se telefoni mogu preko Starlinka spajati, piše Reuters.

Više nema minija, a iPhone i iPhone 14 Plus su zadržali dosta prošlogodišnjeg dizajna, ali i čipset A15, što je velika promjena od prethodnih modela kad su svi telefoni dobili novi čipset. Američki modeli bit će samo u eSIM varijanti. iPhone 14 je ostao na ekranu od 6,1 inča, a Plus ima 6,7 inča dijagonalu. Tu je sada ultraširoka kamera i nova 12mpx kamera a, kako Apple tvrdi, nudi 49 posto bolji rad pri slabom svjetlu. Tu je i 12 mpx kamera sprijeda.

Naravno, Apple će i ove testirati spremnost kupaca da iskrcaju novac na novu generaciju telefona usred globalne krize i rastuće inflacije. Novi iPhone 14 tako će u SAD-u startati od 799 dolara, uz njega stiže i iPhone 14 Plus za 899 dolara.

Mnogima će puno zanimljiviji biti iPhone 14 Pro i Pro Max, za koje šef Tim Cook kaže da su najinovativnija pro linija dosad. Donose i novi dizjan ekrana, a to je prvi veliki zahvat još od iPhonea X iz 2017. godine. Umjesto ‘zuba’ sada je tu rupa u ekranu u obliku pilule, a ekrani od 6,1 i 6,7 inča imaju i dinamičko osvježenje sve do 1 Hz.

Cijena će im biti 999 i 1099 dolara. U prodaju također kreću od 16. rujna.

Apple je prebacio senzor blizine na stražnji dio uređaja, a iz ove ‘rupe’ u ekranu će curiti notifikacije u raznim animacijama. Novost na ekranu je i always on display koji će sada imati widget s raznim podsjetnicima, kalendarom, prognozom, bez da treba aktivirati telefon.

Za razliku od običnih, Pro modeli će dobiti A16 čip, koji je 20 posto učinkovitiji. Tu je sada i senzor od 48 mpx, još jedna velika novost, uz koji stižu još dva senzora od 12 mpx te TOF 3D lidar. Sprijeda je kamera od 12 mpx. Kamere bolje snimaju pri slabom svjetlu, širokokutna snima bolje makro fotografije, a kvalitetnija je i bljeskalica.

Apple Watch Ultra s visokom cijenom

Apple je danas predstavio i novi Watch, serije 8. Njihov pametni sat sada ima novi senzor temperature i dva nova senzora kretanja koji mogu vidjeti jeste li bili u teškoj prometnoj nesreći. Watch 8 kreće u prodaju 16. rujna i koštat će 399 dolara u GPS verziji, a 499 u LTE izdanju.

Novi senzor temperature prati promjene i do 0,1 Celzija, a praćenje temperature tijekom noći bi, kažu, moglo pomoći u praćenju ovulacije. Kažu i kako su podaci zaštićeni na samom satu. Dodali su i novi (low power) mod rada koji bi trebao povećati rad na jednom punjenju sa 18 na 36 sati.

Uz ‘običan’ Watch 8, stiže i Ultra varijanta sata, koja je nešto robusnija i u premium izdanju kućišta od 49 mm, s većim ekranom te novom tipkom koja se može programirati za razne namjene. Svi Ultra satovi su s LTE podrškom i mogu raditi 36 sati, ili 60 u low power modu. Tu je i niz novih aplikacija poput kompasa s lokacijama na karti, aplikacija za ronjenje koja se automatski pokreće. Ultra će koštati 799 dolara.

24sata