Čarls je novi kralj, a evo ko je sve bio u redu za nasledstvo

Svijet

Čarlsov najstariji sin Vilijam, sledeći je u redu, a njegova deca princ Džordž, princeza Šarlot i princ Lui zauzimaju treće, četvrto i peto mesto. Sledeći bna listi je Čarlsov mlađi sin Hari, a zatim i njegovo dvoje dece.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopšteno je. Njen najstariji sin Čarls (73) automatski postaje kralj Velike Britanije i šef države 14 drugih teritorija, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Kraljica Elizabeta II bila je najdugovečniji ženski vladar u istoriji sveta. Ona je na čelu Velike Britanije od 1952. godine, a otkako se pogoršalo njeno zdravstveno stanje počele su da kruže priče o tome ko će biti njen naslednik, odnosno budući kralj Velike Britanije

Bez obzira na to što se iz kraljevske porodice po ovom pitanju do kraljičine smrti niko nije oglašavao, Bakingemska palata je u saopštenju o kraljičinoj smrti saopštila da će Čarls biti novi britanski kralj

Već duže vreme se priča da će naslednik biti njen najstariji sin Čarls, princ od Velsa koji već sada poseduje zemlju, nekretnine, koncesije i deonice čija se vrednost procenjuje na 1,3 milijarde dolara.

On neće “dobrovoljno odbiti da postane kralj”, ali kada preuzme obaveze koje je ispunjavala Elizabeta Druga, njegova imovina preći će u ruke princa Vilijama.

Princ Čarls, koji trenutno ima 73 godine, najdugovečniji je naslednik britanskog prestola i biće najstariji kralj ikada kada se bude krunisao

Čarls će sada preuzeti kontrolu nad Bakingemskom palatom čija je vrednost, prema pisanju The Wall Street Journala, oko 1,32 milijarde dolara. Naslediće i dvorac u Vindzoru koji je procenjen na 661,75 miliona dolara i palatu u Škotskoj vrednu 72 miliona. Ova imovina neće biti u Čarlsovom privatnom vlasništvu već će na nju imati pravo dok god bude obavljao funkciju britanskog monarha.

Kraljičina privatna imovina, piše Forbes, procenjuje se na oko petsto miliona dolara.

Čarlsov najstariji sin Vilijam, drugi je u redu, a njegova deca princ Džordž, princeza Šarlot i princ Lui zauzimaju treće, četvrto i peto mesto. Sledeći bna listi je Čarlsov mlađi sin Hari, a zatim i njegovo dvoje dece.

Manje je poznato da pravo na britanski tron polažu i monarsi koji nisu iz Velike Britanije, ali su u krvnom srodstvu sa dinastijom Vindzor. Među njima su i članovi naše dinastije Karađorđević.

Bliske veze između naše dinastije Karađorđević i Vindzora su uspostavljene nakon izbijanja Prvog svetskog rata, u kojem su Srbija i Velika Britanija bile saveznice. Tadašnji regent Aleksandar se 1922, godinu dana nakon što je postao kralj, oženio princezom Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda, i upravo je taj brak učvrstio vezu sa engleskim dvorom. Ona je bila u bliskoj rodbinskoj vezi sa britanskom vladarskom porodicom kao unuka Alfreda, vojvode od Edinburga, inače drugog sina britanske kraljice Viktorije.

(Telegraf)