TRI TJELESNE AKTIVNOSTI KOJE MOGU SMANJITI RIZIK OD PRERANE SMRTI

Zdravlje

Studija američkog Nacionalnog instituta za rak analizirala je odgovore više od 272.000 ljudi u dobi između 59 i 82 godine koji su ispunili upitnike o svojim aktivnostima u slobodno vrijeme u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje-AARP Diet and Health Study, longitudinalne studije odnosa između dijeta i zdravlja.

Istraživači studije pratili su sudionike desetak godina i analizirali zdravstvene podatke o smrtima od raka, bolesti srca i bilo kojeg uzroka.

Smjernice za tjelesnu aktivnost u SAD-u preporučuju odraslim Amerikancima 2,5 do 5 sati aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 1,25 do 2,5 sata aerobne tjelesne aktivnosti jakog intenziteta svake sedmice.

Istraživači su otkrili da je bilo koja kombinacija aerobne aktivnosti koja se provodi u preporučenom vremenu bila povezana s 13 posto manjim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga u poređenju s nebavljenjem niti jednom aktivnošću.

U ovoj vrsti aktivnosti energija za pokretanje mišića dobiva se u biohemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta te uključuju trčanje, biciklizam, plivanje, planinarenje i drugo.

Bavljenje sportom s reketom imalo je najveću korist za kardiovaskularne probleme: došlo je do smanjenja rizika od smrti od srčanih bolesti za 27 posto i 16 posto smanjenja rane smrti.

Najveće smanjenje rizika od raka (19 posto) povezano je s trčanjem, dok trčanje smanjuje rizik od rane smrti za 15 posto, navodi se u studiji.

Hodanje u svrhu vježbanja bilo je najkorisnije za smanjenje rizika od rane smrti nakon sportova s reketom i trčanja, pokazalo je istraživanje.

Studija je pokazala da su sve proučavane aktivnosti bile povezane s manjim rizikom od smrti.

hayat.ba