I u ovom srpskom gradu škola ukida mobilne telefone đacima: “Svaka odluka donosi se u korist učenika”

Region

Od ove školske godine učenici više ne smeju u školu da donose ove savremene uređaje, što je izazvalo različita mišljenja

Pored Osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu , Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, Osnovna škola “Branko Radičević” iz sela Uljma kod Vršca, treća je po redu škola koja je zabranila đacima upotrebu mobilnih telefona.

Naime, nastavničko veće ove vršačke Osnovne škole donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova, prenose Novosti.

Od ove školske godine učenici više ne smeju u školu da donose ove savremene uređaje, što je izazvalo različita mišljenja.

– Svaka odluka u našoj ustanovi donosi se u korist učenika i kvaliteta nastave – obrazložila je direktorka Olivera Klarić.

Jedino deca iz okolnih sela, koja putuju u uljmansku školu, mogu da ponesu mobilne telefone i pametne satove, ali će oni do kraja nastave stajati kod odeljenskog starešine.

Podsetimo, u martu mesecu prokupačka Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ zabranila je držanje mobilnih telefona tokom nastave.

Direktorka škole Vesna Todorović izjavila je tada za naš portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

– Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se deca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: “zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe”. Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što deca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala deca, doneli smo odluku da deca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe – izjavila je Vesna Todorović.

Takođe, istog meseca, đacima Osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu zabranjeno je da koriste mobilne telefone u školi.

Da iznenađenje bude veće, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – ispričala nam je tada direktorka Ivana Joksimović.

(Telegraf.rs)