EVO KAKO DA SMRŠATE AKO IMATE 50+ GODINA: Jednu Stvar Trebate Znati

Showbizz

EVO KAKO DA SMRŠATE AKO IMATE 50+ GODINA: Jednu Stvar Trebate Znati

Mršavljenje nakon pedesete postaje sve teže jer kako starimo brzina metabolizma se usporava zbog gubitka mišića, kaže Lori Čong, dijetetičarka u Medicinskom centru Veksner Univerziteta Ohio.

– Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma – kaže Čong i naglašava da ‘ženama gubitak kilograma poslije pedesete takođe može biti teško zbog hormonalnih promjena koje se događaju prije i nakon menopauze’.

Ako imate više od 50 godina i želite da smršate, ovih sedam savjeta će vam pomoći u tome, prije svega da smanjite obim struka:

Počnite sa treningom snage:

– Dižite tegove sa trakama koje pružaju otpor ili generalno treninge snage – kaže Čong.

– Ovo pomaže da smanjite gubitak mišića, a s njim i metabolički pad – piše American Heart Association.

Pijte više vode:

– Voda pomaže celokupnom organizmu, a omogućava hrani da lako putuje kroz metabolizam – kaže nutricionistkinja Bonie Taub-Diks.

– Iako se smatra da treba piti 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe i potrebe za tečnošću mogu zavisiti i od i spoljne temperature (kad je vruće treba nam više tečnosti) i o vašem nivou aktivnosti (ako se puno znojite). Tečna hrana poput supa variva, voća i povrća takođe pomaže da se osećate sitima s vrlo malo kalorija – objašnjava.

Imajući to na umu, prema klinici Mayo, muškarci bi dnevno trebalo da piju oko 3,7 litara tečnosti, a žene oko 2,7 litara.

Ne zabušavajte s kretanjem:

Kardio vježbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu radu metabolizma.

– Kardiovaskularne vježbe poboljšavaju metabolizam neko vreme nakon vežbanja – kaže Čong.

– Koliko dugo traje ovo povećanje može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali uopšteno što je intenzivniji trening to metabolizam duže vrijeme bolje vari hranu – kaže.

Prema American Heart Association, odrasli bi trebali da rade kardio trening od 150 minuta nedeljno.

Smanjite unos dodatnog šećera:

Često konzumiranje slatkiša može doprinijeti gojenju jer ‘dodati šećer stvara dodatne kalorije, ali ne pruža hranjive materije, kaže Čong.

– Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako preterati. Dnevna granica unosa dodanog šećera je 25 grama što je otprilike 2000 kalorija – objašnjava.

Vježbajte svjesnu ishranu:

– Obraćanje pažnje na znakove gladi i sitosti ne samo da može pomoći u održavanjem vitke linije, nego što je još važnije, može osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno može pomoći u održavanju željenje kilaže – kaže Taub-Diks.

Osim toga, dokazano je da osvješćivanje prvih znakova gladi pomaže kod gubitka viška kilograma.

Izbjegavajte sva slatka pića:

– Izbjegavanje šećernih pića je prvi najbolji korak kod ograničavanja unosa dodatnih kalorija – kaže Čong i objašnjava da se ‘šećer u tečnom obliku brzo apsorbuje, uzrokujući značajan porast insulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kad je insulin visok, tijelo ne koristi dobijene masnoće za stvaranje energije nego ih pohranjuje’, piše MSN.

Povećajte unos vlakana:

Obroci sa zastinom hranom duže održavaju osjećaj sitosti kod čovjeka, što može spriječiti pretjerano jedenje nezdrave, visokokalorične hrane.

– Vlakna dolaze iz neprerađene cjelovite biljne hrane: leće, voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke.

Hrana bogata vlaknima održaće nas sitima duže od one koja ne sadrži vlakna – kaže Čong i dodaje da žvakanje ove cjelovite biljne hrane traje duže od jedenja prerađene hrane, a to dodatno vrijeme omogućuje mozgu da prepozna osjećaj sitosti prije nego što se prejedemo.

(haber.ba)