Deseci tisuća prosvjedovali u Pragu zbog visokih cijena struje i plina: Uništava gospodarstvo!

Svijet

Organizatori tvrde da bi Češka trebala ostati vojno neutralna i osigurati izravne ugovore s opskrbljivačima plinom, uključujući Rusiju

Otprilike 70.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Pragu protiv češke vlade, Europske unije i NATO saveza, tražeći od vladajuće koalicije da obuzda rast cijena energenata.

Organizatori prosvjeda, koji pripadaju krajnje desnim i rubnim političkim strankama poput Komunističke partije, rekli su da bi Češka trebala ostati vojno neutralna i osigurati izravne ugovore s opskrbljivačima plinom,

uključujući Rusiju.

Policija procjenjuje da se do poslijepodneva na prosvjedu okupilo otprilike 70.000 ljudi.

“Cilj našeg prosvjeda je zahtijevati promjenu, uglavnom što se tiče problema cijena energenata, osobito struje i plina, koje će ove jeseni uništiti naše gospodarstvo”, rekao je Jiri Havel, jedan od suorganizatora prosvjeda, za portal iDNES.cz.

Prosvjed na Vjenceslavovom trgu u središtu grada održan je dan nakon što je vlada preživjela glasanje o povjerenju nakon optužbi oporbe za nedjelovanje protiv inflacije i rasta cijena energenata.

Glasanje je pokazalo kako europska energetska kriza povećava političku nestabilnost dok rastuće cijene energenata potiču inflaciju, koja se već nalazi na razinama neviđenim u protekla tri desetljeća.

Premijer Petr Fiala, koji predvodi koaliciju desnog centra sačinjenu od pet stranaka, za češku je novinsku agenciju ČTK u subotu rekao da prosvjednici ne vode računa o interesima zemlje.

“Na prosvjed na Vjenceslavovom trgu pozvale su proruske skupine, bliske ekstremnim pozicijama i koje su protiv interesa Češke Republike”, rekao je Fiala.

24sata