Štefica Galić o prijedlogu za ukidanje Titove ulice: Još uvijek kradu ono što je Broz napravio

Region

Politikantski prijedlog Hrvatske republikanske stranke (HRS) – koja svoje mjesto na političkoj sceni traži tako što će biti radikalnija i od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića – a prema kojem bi bila ukinuta ulica predsjednika Jugoslavije Maršala Josipa Broza Tita, izazvao je oštre polemike u gradu na Neretvi. Posebno oštre reakcije mostarskih antifašista.

U međuvremenu promjena naziva Ulice Maršala Tita u Mostaru nije dobila potrebnu većinu mostarskih vijećnik, ali je eho dešavanja na sjednici Gradskog vijeća Mostara doveo do novih podjela.

Naravno, političke stranke potrudile su se da temama iz prošlosti ponovo izazovu nove-stare antagonizme i love u mutnom, kada nemaju bolje ideje. A u tim manipulacijama obično nemaju mjere.

„Živim u ulici Maršala Tita u Mostaru. Nadam se da će tako i ostati poslije najavljene rasprave o ukidanju njenog imena. Nasljednici poražene ustaške ideologije koju provode hrvatske stranke sad bi mijenjali i povijest i sve ono što ih podsjeća na taj poraz. Prije svega ono što je ostalo s imenom Maršala Tita. Pa onda sve što je bilo napredno i normalno“, kaže za portal Radiosarajevo.ba Štefica Galić, glavna i odgovorna urednica portala Tačno.net i aktivistinja.

Dok je Hrvata sve manje, Čovićevo imanje je sve veće, kako dobro reče Jelena Lovrić.

„Svi to vide i niko ništa. Još i danas, nakon trideset godina, kradu ono što je u Titovoj Jugoslaviji napravljeno. U svom mračnom nacionalizmu oni niti vide niti žele, ni sklad, ni mir, ni prosperitet, ni dobre odnose među ljudima. Sposobni su samo za kriminal, mržnju, laž….Ovo što rade je osveta. Zakašnjela. Srećom bar je SDA protiv toga. Težina i glupost sadašnjice očigledne su i neizdržive u Mostaru i cijeloj državi. Gdje je izlaz? Možda u oktobru imamo šansu promijeniti nešto. Ali nisam optimista“, zaključila je Štefica Galić.

radiosarajevo.ba