Specijalci kosovske policije stigli na Jarinje, tu su i američki vojnici

Region

Tri hamera i nekoliko džipova sa pripadnicima specijalnih snaga Kosovske policije stiglo je na novi punkt koji se nalazi kod prijelaza Jarinje.

Na ovom punktu koji se još dograđuje (proširuje se asfalt i nasipa nekoliko metara u dubinu) jučer je “dežurala” posada sa jednim oklopnjakom, a jutros samo prepodnevna smjena Pogranične policije.

Kosovo online navodi da pripadnici KFOR-a nisu zaustavljali niti kontrolisali saobraćaj, kao što to nisu činili ni u prethodnim danima, a ovaj portal ističe da djeluje kao da im je namjera samo da budu primjećeni.

Nove snage kosovskih policajaca i česta krstarenja putevima na sjeveru Kosova unose nemir među srpsko stanovništvo. Tenzije su gotovo opipljive, uprkos postignutom sporazumu o ličnim dokumentima i uvjeravanja međunarodnih medijatora da se mir mora sačuvati i da Priština neće povući jednostranu primjenu mjere o tablicama, prenose srbijanski mediji.

“Ne vjerujemo im i nećemo vjerovati”, mišljenje je nekih Srba u sjevernim, kosovskim opštinama.

“Da Priština nema nekakav plan, ne bi ovamo gomilala do zuba naoružane specijalce”, još jedan je od komentara.

Sagovornici “Novosti” pričaju da se ponekad čak po dva oklopna vozila zaustave ispred njihovih kuća, izlaze s dugim cijevima na put, zaustavljaju vozila i kontrolišu.

Uporedo sa kosovskim snagama, pojačano je i prisustvo KFOR-a. Na dva kilometra od nove baze specijalnih snaga policije prema Leposaviću, dežuraju američki pripadnici međunarodne vojske. Djeluju gotovo nezainteresovano čak i kada se kod njihovog punkta zaustave automobili, navode Novosti.

n1.