DOKTOR DIZDAREVIĆ IZGUBIO SPOR PROTIV KCUS-A, MORA PLATITI 5.895 KM ZA TROŠKOVE POSTUPKA

Region

Kantonalni sud u Sarajevu donio je pravomoćnu presudu u slučaju tužbe prof. dr. Kemala Dizdarevića protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i drugih, a po pitanju tužbe koju je Dizdarević podnio u augustu 2014. godine.

Dizdarević je tada tužio Klinički centar, tadašnjeg generalnog direktora prof. dr. Damira Aganovića, Dijanu Kreho, šeficu Pravne i kadrovske službe, dr. Avdulaha Hasanagića, neurohirurga i Biljanu Jandrić, tadašnju portparolku KCUS-a. Tužbu protiv Jandrić je naknadno povukao.

Općinski sud prvobitno je presudio u Dizdarevićevu korist (2018. godine) da bi nakon žalbe KCUS-a i drugih, Kantonalni sud u Sarajevu donio drugostepenu, pravomoćnu presudu u kojoj se Dizdarevićev tužbeni zahtjev odbija u cijelosti. Dizdarević je tražio da mu KCUS, Aganović, Kreho i Hasanagić isplate novčano obeštećenje zbog klevete.

Pravomoćna presuda glasi da tuženi KCUS i drugi neće isplatiti Dizdareviću svako ponaosob 2.500 KM, a da je Dizdarević dužan KCUS-u nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 5.895 KM.

Naime, Dizdarević je KCUS, Aganovića, Kreho i Hasanagića tužio zbog konferencije za medije 2014. godine, a na kojoj su iz KCUS-a demantovali Dizdarevićeve optužbe na račun te zdravstvene ustavnove te su iznijeli i druge pojedinosti u vezi sa Dizdarevićem, njegovim radnim statusom i ponašanjem u Kliničkom centru.

Cijeli slučaj je bio povezan sa smrću jedne mlade žene u Kliničkom centru, čiji su roditelji optuživali KCUS za smrtni ishod i za to da je Dizdarević bio izuzet iz njenog liječenja te se to povezivalo sa netrpeljivošću između njega i direktora KCUS-a Damira Aganovića, nekoliko ostalih kolega i uprave. Dizdarević je također u javnost iznio optužbe na račun kolega u ovom slučaju, da bi potom uslijedila konferencija za medije na kojoj su tuženi iznijeli odgovor na Dizdarevićeve optužbe. Naveli su tada da je Dizdarević iskoristio smrt 26-godišnjakinje da bi nanio štetu Klinici za neurohirurgiju i Kliničkom centru.

– Protiv Dizdarevića iznutra, od njegove Klinike pa na dalje, ima toliko pritužbi i žalbi, to je more jedno, da to predstavlja osnov ne samo za prestanak radnog odnosa po disciplinskom postupku, nego čak iziskuje i mnoge krivične prijave koje se protiv njega mogu napisati. Raspolažem činjenicama i dokazima koje su predočili njegovi šefovi i drugi doktori – bila je jedna od izjava na toj konferenciji za medije 2014. godine, a koja je među ostalima bila predmetom Dizdarevićeve tužbe.

crna hronika.info