Svećenik iz Rijeke odbio je krstiti dijete lezbijskog para: ‘Moja savjest je potpuno čista’

Region

Riječka nadbiskupija još uvijek nije reagirala. Iz Ureda koadjutora su kratko odgovorili da nadbiskup nije upoznat s ovim predmetom. Svećenik je o svemu upitao svoje pratitelje na Facebooku

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča nedavno je odbio krstiti dijete lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom, javlja N1 televizija.

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vjere rekao je da su oni već u grijehu.

– Oni su već u grijehu, njih dvoje je u grijehu jer žive u suprotnosti s naukom Katoličke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo. Ako one ne vjeruju, a izgleda da ne vjeruju, šta je njima krstiti dijete. To samo da provociraju – rekao je.

– Moja je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno – rekao je Zeba.

Riječka nadbiskupija još uvijek nije reagirala. Iz Ureda koadjutora za N1 su kratko odgovorili da nadbiskup nije upoznat s ovim predmetom.

Svećenik je o svemu upitao svoje pratitelje na Facebooku. Dio je stao na Zebinu stranu.

“Evo jedno pitanje svim mojim ovdje prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podijelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.

Dobijem upit. Ovo je slučaj ovdje u Rijeci.

Dvije žene civilno su se vjenčale i umjetnom oplodnjom dobiju dijete. Žele da se dijete krsti. Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vrijeđanja i ružnih riječi. Hvala na pomoći…”, napisao je svećenik na Facebooku.

Teolog: Krštenje je dar, a dar mora bit nezaslužen
Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

– U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijama onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebala uključivati, Crkva bi trebala funkcionirati na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote – rekao je Zoran Grozdanov.

N1 je pitao i LGBT teologe što bi Crkva trebala napraviti u ovakvim slučajevima.

Ja nisam sigurna uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u Katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna, onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, nažalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice – rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.

No uvijek postoji i druga strana medalje.

– Najkraće rečeno, postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo, divna udruga ‘Neprocjenjiva’ koja pruža podršku LGBT vjernicima. Postoji svećenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno – kazala je Greta Grakalić Rački.

Zamjenica gradonačelnika: Prema djetetu i roditeljima je učinjena agresija
Grad Rijeka svake godine izvjesi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.

– Meni je iskreno žao što je velečasni odbio krstiti dijete, doista smatram da Crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista smatramo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima – rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.

– Kako govori naš nadbiskup, Isus Krist, Crkva treba ići u susret svakoj osobi – rekla je Krpan.

24sata.hr