SAD šalje Ukrajini poklon vrijedan tri milijarde dolara: Misteriozni ‘Vampiri‘ spremni za borbu

Svijet

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, ujedno i najveći dosad. Njegova vrijednost procjenjuje se na gotovo 3 milijarde dolara.

Nova isporuka američke vlade uključuje šest naprednih protuzračnih raketnih sistema NASAMS, još nepoznat broj sistema protiv dronova pod nazivom VAMPIRE, kao i gomilu topničkog streljiva, radara i drugog materijala, piše The Drive.

Očekuje se da će se planirani transferi oružja i vojne opreme odvijati tokom nekoliko godina. Amerikanci naglašavaju kako im je u fokusu razvoj ukrajinske vojske na duži rok, bez obzira na to kako bi se sukob s Rusijom mogao razvijati.

Ukupna vrijednost pomoći iznosi 2,98 milijardi dolara, a bit će isporučena putem Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI). Riječ je o mehanizmu američke vojne pomoći za Ukrajinu koji je uspostavljen prije nego što je počela ruska invazija.

Valja napomenuti kako je odvojen od isporuke oružja i drugog materijala koje je predsjednik Joe Biden odobrio putem predsjedničkog povlačenja robe iz zaliha pojedinih tijela američke vlasti (Presidential Drawdown Authority).

Takva povlačenja zaliha naime uključuju prijenose predmeta iz inventara američke vojske, dok USAI finansira direktnu kupovinu novog oružja i druge opreme, kao i obuku vojnika, održavanje vojne opreme i drugih sličnih usluga za Ukrajinu.

“Ovaj paket omogućit će Ukrajini nabavu sistema protuzračne odbrane, topničkih sistema i streljiva, protuzračnih bespilotnih sistema i radara kako bi mogla nastaviti proces razvoja vojske”, poručio je američki predsjednik Joe Biden prilikom čestitke Ukrajincima povodom Dana neovisnosti.

O kakvom se oružju radi?
NASAMS je norveško-američki protuzračni sustav srednjeg do velikog dometa. To je i prvi sustav iz koga su se ispaljivale rakete AIM-120 AMRAAM (zrak-zrak) sa zemlje.

Ukupno osam sistema, koliko će im Amerikanci dostaviti, trebali bi Ukrajincima pružiti odličnu zaštitu od aviona, raketa i bespilotnih letjelica. Nadalje, sistem NASAMS, koji su zajednički razvili američki odbrambeni izvođač Raytheon i norveška firma Kongsberg, jednostavno je moderniji i efektniji od postojećih ukrajinskih raketnih sistema zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa koji datiraju iz sovjetske ere.

Ono što ostaje nejasno jest kako će sistemi NASAMS biti konfigurirani. Naprimjer, određene varijante NASAMS-a postavljaju se na Humvee ili druga slična oklopna teretna vozila. Ista pitanja odnose se i na streljivo koje su se SAD obvezale poslati s tim sistemima.

Misteriozni Vampiri
Zanimljivi je i takozvani “Vampir”, sustav za borbu protiv dronova. Slično oružje dosad nije nije bilo uključeno u prethodne pakete američke vojne pomoći. U početku nije niti bilo jasno šta je zapravo ovaj sistem. U prvim izvještajima se tako pogrešno pisalo kako je riječ o jednoj drugoj vrsti bespilotne letjelice.

Naime, zbog sličnosti u imenu, ovi sustavi zamijenjeni su s projektom Vampire, programom Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj bespilotnih letjelica koje se lansiraju s broda.

L3Harris, privatna kompanija iz SAD-a koja se bavi obrambenom tehnologijom i surađuje s Pentagonom, naknadno je potvrdila za portal Breaking Defense kako je misteriozni ‘Vampir‘, nova verzija sistema Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (akronim VAMPIRE).

Američki vojni portali uglavnom se slažu u procjeni kako će, čak i da se sutra postigne mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, rizik od novih sukoba ostati na izuzetno na visokom nivou.

Imajući to na umu, Amerikanci poručuju da ukrajinska vojska već sada mora planirati kako će se obnoviti i modernizirati u postkonfliktnoj eri. Ovaj posljednji paket je, kažu, prvi korak ka modernizaciji ukrajinske vojske, piše Jutarnji list.

radiosarajevo.ba