DAN BISMO TREBALI ZAPOČETI TUŠIRANJEM HLADNOM VODOM, TVRDI NEUROZNANSTVENIK

Zanimljivosti

Nema šanse da se otuširam hladnom vodom, reći će većina od nas. Ali jedan od zagovornika ove metode, nizozemski motivacijski govornik Wim Hof, poznatiji kao Iceman, tvrdi da ona ima puno dobrobiti.

Hof je u ledeno jezero prvi put skočio kad je imao 17 godina. S vremenom je uspio istrenirati svoj mozak kako bi njegovo tijelo moglo podnijeti ekstremne temperature. Oborio je mnoge Guinnessove svjetske rekorde vezane uz izdržljivost, uključujući onaj za najdulji izravan kontakt s ledom – sjedio je u ledenoj kupki jedan sat, 52 minute i 42 sekunde.

Dr. Vaibhav Diwadkar, profesor psihijatrije i bihevioralne neuroznanosti, i njegov kolega sa Sveučilišta Wayne State dr. Otto Muzik, profesor pedijatrije i radiologije, bili su prvi istraživači koji su proučavali kako je Hofov mozak reagirao kada je bio izložen ekstremnoj hladnoći.

Njihova studija pokazala je da Hofov mozak i tijelo mogu izdržati ekstremne promjene tjelesne temperature zahvaljujući njegovoj sposobnosti da aktivira centre za ublažavanje boli u mozgu, za koje se smatra da su izvan naše svjesne kontrole. Hof je i sam govorio o tome kako mu je izlaganje hladnoći pomoglo da prevlada duboku depresiju.

“Počeo se liječiti kroz sustav vježbi disanja, izlaganja hladnoći i svjesne kontrole nad svojim tijelom nakon što je primijetio da hladna voda sprječava da njegov mozak osjeti tugu. Osjećao se živim nakon osobne tragedije i ledena voda mu je postala prijateljica”, pojasnio je dr. Diwadkar u podcastu Thriving Minds.

Metoda Wima Hofa pokazuje kako se mozak može trenirati poput mišića i da je poput stroja. Kada godinama ponavljamo iste aktivnosti, mozak više ne razmišlja o njima – on radi na autopilotu.

“To je sjajno kada moramo svaki dan obavljati iste zadatke. A da biste trenirali mozak, ne morate skočiti u ledeno jezero ili poduzimati ekstremne mjere”, tvrdi dr. Diwadkar.

Prema njegovim riječima, za početak se otuširajte toplom vodom, a onda okrenite ručicu na hladnu vodu. Počnite s 10 sekundi i prvo usmjerite mlaznicu tuša na stopala.

“Otuširajte se hladnom vodom do stražnjeg dijela vrata i obratite pozornost na to kako se osjećate. Možda vam se svidi”, poručio je neuroznanstvenik.

hayat.ba