Sve je spremno za vježbu na Manjači: NATO i Oružane snage BiH uskoro na novom zadatku

Region

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od 19. do 23. septembra ove godine na vojnom poligonu Manjača će realizirati petodnevnu vježbu “Kombinovani napor 22”, s ciljem ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti – NEL 2.

Ocjenjivanje NEL 2, kroz realizaciju te vježbe predstavlja završnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u okviru četverogodišnjeg plana obuke, s ciljem sticanja interooperabilnosti i spremnosti rada po NATO standardima.

Uspješnim završetkom ocjenjivanja Oružane snage BiH od 2023. godine bi imale spremnu Bataljonsku grupu lake pješadije raspoloživu za NATO bazen snaga za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama

Kroz navedenu vježbu će se izvršiti provjera sposobnosti i spremnosti djelovanja pripadnika BGLP po NATO standardima od strane 20 ocjenjivača iz 11 NATO i partnerskih država, kao i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Inače, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale BGLP, s ciljem dostizanja interoperabilnosti i borbene spremnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza. Od 2019. godine deklarisane jedinice su uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih država).

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama.

– Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), BGLP OS BiH pridružila bi se NATO bazenu snaga koji broji više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja, raspoloživih za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama – ističe se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

radiosarajevo.ba