OVAKO SU NAS UČILI KAO MALE: Doktor objasnio kako se ispravno briše zadnjica – 1 pogrešan korak može da bude OPASAN!

Zanimljivosti

Ukoliko ne želite da dobijete neku infekcije ili bolove, ovo je par savjeta kako treba pravilno da se brišete nakon velike nužde!

Redovno pražnjenje crijeva je znak da su vam ona zdrava. Neki od nas to rade čak i više puta dnevno, dok drugi samo jedanput, što opet zavisi od osobe do osobe. Ali ukoliko imate nerodovnu stolicu, opstipaciju (zatvor) ili previše tečnu, onda je vreme da posjetite ljekara.

S druge strane, pitanje higijene je jedno od važnih stavri na koje treba dodatno da se obrati pažnja, pogotovo nakon velike nužde. Nepravilno brisanje zadnjice osim što što može da izazove analni svrab i bol, takođe može da dovede i do ozbiljnih infekcija i stanja.

Vjerovatno se neki od vas sjećaju kako su nas učili da se brišemo kada smo bili mali, ali koliko se zapravo toga i dalje pridržavamo?

Ukoliko to radite previše grubo i brzo ili jednostavno se ne obrišete dobro, u riziku ste da potencijalno dobijete infekciju urinarnog trakta. Doktor Samer Islam objasnio je u jednom videu kako treba pravilno da se briše površina analnog otvora.

“Moja preporuka je da budete nježni i da ovlaž obrišete ovo područje kao kada uklanjate višak znoja sa čela”, započeo je on svoje objašnjavanje”, rekao je on.

Doktor Islam preporučuje i korišćenje vode, bilo da je to u vidu kvašenja papira ili ispiranja u kadi. Još jedan od važnih savjeta jeste i u kom smjeru treba da se kreće brisanje. Najbolji način da ne dobijete bakterije na intimnom djielu tijela jeste da ovaj proces higijene radite od naprijed ka nazad, kao što su nas učili kada smo bili mali.

Takođe, vodite računa i kojim intezitetom to radite. Nikako nije preporučljivo da budete grubi, jer postoji mogućnost da izazovete nastajanje hemoroida i analnog svraba, a postoje i šanse da pukne sluzokožu na anusu što može da bude veoma bolno. Stručnjaci savjetuju da ukoliko ste ih već dobili treba da povećate unos vlakana, da pijete dosta tečnosti, a posjeta ljekara je na prvom mjestu.

Poslejdnji savet doktora Islama je da nikako ne koristite vlažne maramice.

“Vlažne maramice će vam pomoći da uklonite neke od prirodnih bakterija i vlage unutar vašeg dna“, rekao je on za kraj.

Pogledajte vide u kojem doktor Islam detaljno objašnjava:

novi.ba