SAVJETNIK ZELENSKOG NAJAVIO: STVORIT ĆEMO HAOS U RUSKOJ VOJSCI

Svijet

Ukrajina je pokrenula protuofanzivu čiji je cilj stvaranje haosa unutar ruskih snaga napadima na linije duboko u okupiranim područjima, rekao je za The Guardian Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Podoljak je rekao da bi se tokom sljedeća dva ili tri mjeseca mogli dogoditi napadi slični današnjim misterioznim napadima na željezničko čvorište i aerodrom na Krimu, kao i prošlosedmičnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki na Krimu

Rusija je objavila da je današnji požar u skladištu municije u okrugu Džankoj na Krimu incident koji je Podoljak nazvao “podsjetnikom” da Krim “za osvajače i lopove predstavlja visok rizik od smrti”.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, koji su potaknuli ruske turiste da u panici pobjegnu s Krima. Ispred željezničke stanice u glavnom gradu regije Simferopolju danas su nastali redovi. Ministarstvo odbrane u Moskvi priopćilo je da se bavi slučajevima sabotaže i poduzima “nužne mjere” kako bi spriječilo daljnje epizode.

Naša strategija je uništiti logistiku, linije, skladišta municije i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara haos unutar njihovih vlastitih snaga – rekao je Podoljak.

hayat.ba