U SUSJEDSTVU PELET PRODAJU PO OGRANIČENIM CIJENAMA VLADE

Region

Kompanija Bekom Bioče pelet prodaje po oduci Vlade Crne Gore kojom je cijena te sirovine ograničena u ovoj državi, saopćili su njeni predstavnici i dodali da se na isporuke čeka maksimalno sedam do deset dana.

Odluka Vlade kojom se ograničava cijena peleta stupila je na snagu u subotu. Na taj način je prodajna cijena peleta ograničena na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo. Od proizvođača je traženo i da 15 posto proizvodnje opredijele za crnogorsko tržište”, prenosi Mina.
Predstavnik kompanije Bekom Bioče, Petar Kljajević, kazao je da prilikom prodaje peleta poštuju dogovor koji su postigli sa Vladom.

To je neka cijena gdje smo u nekom blagom minusu ili na nuli i gdje ne pravimo nikakvu zaradu za domaće tržište pošto su energenti skočili i tu smo napravili neki dogovor da se za domaće tržište nikakva zarada ne pravi, možda čak mali minus – rekao je Kljajević agenciji Mina-business.
Kompanija Bekom Bioče oko 30 posto ukupne proizvodnje opredjeljuje za domaće tržište, po Vladinom programu.

Kljajević je rekao da se za kupovinu prave spiskovi.

Mi smo napravili spisak za nekih 100 tona i mislim da će se to isporučiti do kraja mjeseca, pa poslije pravimo opet spiskove. Na cijenu od 320 eura nema neke gužve, dok je možda malo veća gužva i neko čekanje od nekih desetak dana na cijenu od 269 eura – objasnio je Kljajević.
Sa Vladom je dogovoreno da se maksimalno mogu uzeti dvije do tri tone, ali su, prema riječima Kljajevića, otprilike dvije tone prosjek, koliko troši jedno domaćinstvo, rijetko ko uzima tri.

On je podsjetio da je cijena peleta u Hrvatskoj 650 eura, u Austriji i Sloveniji oko 750 eura , a u Italiji blizu 800 eura.

“Mi smo dali neke minimalne cijene, koje idu u neki mali minus čak, eto da se snabdije domaće tržište – kazao je Kljajević.

hayat.ba