Kina započela nove vojne vježbe oko Tajvana

Svijet

Kineska vojska u ponedjeljak je pokrenula vojne vježbe oko Tajvana nakon što je delegacija američkih poslanika stigla na samoupravno ostrvo u nenajavljenu posjetu, javlja Anadolija.

“Ovo je čin odvraćanja prema SAD-u i Tajvanu, koji sabotiraju stabilnost u moreuzima”, kineski dnevnik Global Times citirao je višeg pukovnika Shi Yia.

Wu Qian, portparol kineskog ministarstva odbrane, rekao je da će vojska “nastaviti obučavati vojnike i pripremati se za rat” da bi odlučno zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

“… odlučno će srušiti svaki oblik pokušaja ‘nezavisnosti Tajvana’ secesionista ili stranog uplitanja“, rekao je Wu, dodajući da putovanje američkih zakonodavaca u Tajvan očigledno krši princip “Jedne Kine”.

Delegacija američkih poslanika stigla je u nedjelju naveče u dvodnevnu posjetu Tajvanu koja će vjerojatno izazvati dodatne napetosti s Kinom.

Delegaciju predvodi senator Ed Markey, a uključuje četiri poslanika Predstavničkog doma.

Oni su se u ponedjeljak sastalo s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen a razgovarali su o saradnji na području bezbjednosti i lanaca snabdijevanja. Sastali su se i sa Josephom Wuom, tajvanskim ministrom vanjskih poslova.

Peking, koji na Tajvan gleda kao na odcijepljenu pokrajinu, pokrenuo je velike vojne vježbe oko samoupravnog ostrva nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Taipei početkom mjeseca.

Kina je donijela odluku o sankcionisanju Pelosi i članova njene porodice. Osam kontramjera koje je Peking najavio uključuju otkazivanje telefonskih poziva vojnih zvaničnika SAD-a i Kine, radnog sastanka kineskih i američkih odjela za odbranu, te suspenziju kinesko-američke saradnje o ilegalnim migracijama, kontroli narkotika i klimatskim promjenama.

Peking je sankcionisao Agne Vaiciukeviciute, zamjenicu litavskog ministra saobraćaja i komunikacija, zbog “nečuvenog i provokativnog” nedavnog putovanja u Tajvan.

novi.ba