Rushdie je četvrtu suprugu sreo dok je bio u braku: ‘Slomila mi je srce baš kao ja bivšoj ženi’

Svijet

Pisca Salman Rushdie koji je napadnut nožem juče u New Yorku, ženio se četiri puta. Četvrta supruga bila je glumica Padma Lakshmi. Ovo su detalji priče o njihovoj vezi.

„Za mene je to bilo divno jer sam konačno imala nekoga ko me razumije jer je i on iz Indije, takođe je živio na Zapadu, i bio je veoma spretan u balansiranju ta dva svijeta“, rekla je 2016. za “People” Padma Lakshmi, dok je pričala o svojim meomarima” Love, Loss and What We Ate”.

Glumica je fotografisana juče u New Yorku što je bilo njeno prvo pojavljivanje u javnosti nakon napada na Rushdija, prenosi žena.blic.rs.

Glumica i pisac sreli su se 1999. Njih dvoje su se upoznali na zabavi u New Yorku. U to vrijeme on je još bio oženjen trećom ženom Elisabeth West. Padma je tada bila ambiciozni model i glumica. Igrala je 2006. u filmu “Glitter”, a zatim dobila ulogu u “Top Chef” kojoj je bila posvećena 15 godina i koja joj je obilježila karijeru.

Par je prvi sastanak imao u Central parku i zatim su imali intimne odnose. „Zaveo me je svojim riječima“, rekla je ona za “People”.

sticala je da obožava njegovo dostojanstvo i stav koji ima prema velikim svjetskim sukobima.

“On je mlad u srcu”, govorila je pa ga branila dok su ga napadali što se pojavljuje na holivudskim zabavama. “Jedini razlog zašto Salman izlazi u klubove je taj što ga ja odvodim tamo, on jednostavno voli svoje knjige. Jako mu nedostaje biblioteka u Engleskoj”, rekla je i napomenula da je on nešto najbolje što joj se desilo u životu kao i da je činjenica da je neko njegovog kalibra obratio pažnju na nju zaista neverovatna (tako je rekla).

Romansa Padme i Salmana trajala je od 1999. do 2007. Nakon tri godine zajedničkog života par se vjenčao u aprilu 2004. Nažalost, ova ljubavna priča nije imala sretan kraj.

Prve godine njihovog braka bile su ‘blažene’, prema rečima Padme. Međutim, kako je napisala svojim memoarima zdravstveni i profesionalni problemi narušili su njihov odnos. Padma pati od endometrioze, bolnog poremećaja maternice. Imala je užasne hronične bolove pa je bila primorana da određeno vrijeme ne ustaje iz kreveta. Zdravstveno stanje sprečavalo ju je da ima seksualne odnose.

U memoarima koje je “Guardian” stavio na listu “osvetničkih memoara” napisala je da je Salman zbog njenih zdravstevnih problema brak sa njom zvao loša investicija kao i da je na njene riječi da je bolesna i da ne može da ima seks, odgovarao u stilu “zanimljivo da to sad kažeš”. Otkrila je da je morala da ga tješi svake godine nakon što bi izgubio u trci za Nobelovom nagradom.

“Mislim da je Salman to shvatio lično, i mislim da se osjećao odbačenim i to mogu da razumijem”, rekla je kasnije glumica.

On je u njihovom odnosu pisao u trećem licu u knjizi objavljenoj 2012. “Njena osjećanja prema njemu bila su stvarna, ali isprekidana. Bila je ambiciozna na način koji je često brisao njena osjećanja. I na kraju je, neizbježno, slomila njegovo srce kao što je on slomio Elizabetino”.

Padma je naglasila da je njegova ogorčenost u braku rasla kako je napredovala njena karijera a njoj je bilo važno da izgradi svoj indentitet. On je jednom prilikom rekao da njoj nikako nije odgovaralo da bude druga violina.

Prema njenim riječima, ona ga voli i smatra članom svoje porodice. Padma Lakshmi se u međuvremenu udala i dobila kerku. Rushdie je otac dvoje dece.

radiosarajevo.ba