ISTRAŽIVANJE POKAZALO: ŠTA JE TO U LJUDIMA KOJI SE RAZVODE PO VIŠE PUTA?

Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: ŠTA JE TO U LJUDIMA KOJI SE RAZVODE PO VIŠE PUTA?

Naši geni kontrolišu naše fizičke osobine, ali mogu nas voditi i u našem ponašanju.

Naprimjer, svi smo ranije vjerovali da ako se par razvede, to je sve zbog njihove psihologije ili je hemija između njih nestala. Međutim, nedavne studije otkrile su šokantnu istinu: razvod je možda zapisan u našim genima!

ŠTA SU NAUČNICI OTKRILI O TAKOZVANOM “GENU ZA RAZVOD”?

Naš DNK igra veliku ulogu u tome koliko se svađamo.

Ako je veza puna svađa i braku dođe kraj, supružnici bi mogli da se zapitaju šta je pošlo po zlu. Naučnici kažu da bi odgovor mogao da leži u genima žene. Otkrili su ženski “gen za razvod” koji može da predvidi težak brak.

Naučnici tvrde da gen utiče na to kako žene obrađuju oksitocin, koji je “hormon ljubavi” i privrženosti. Istraživanja su pokazala da kod žena koje imaju taj “gen za razvod”, koji utiče na oksitocin, postoji 50 odsto veća vjerovatnoća da će tvrditi da su nesretne u braku ili čak da su blizu razvoda. Postoji sumnja da zbog ovog gena ne mogu normalno da se povežu s partnerom.

GENI TAKOĐE ODLUČUJU HOĆE LI MUŠKARAC BITI VERAN SVOJOJ SUPRUZI

Začudo, nije samo odgoj ili karakter muškarca ono što odlučuje hoće li biti predan jednoj te istoj ženi. Naučnici su otkrili da postoji poseban gen koji je odgovoran za vjernost.

Baš kao i žene, muškarci imaju svoj hormon koji je odgovoran za povezivanje i predanost. Zove se vazopresin i neki muškarci imaju mutaciju srodnog gena.

Ako muškarac ima ovu genetsku mutaciju, manja je vjerovatnoća da će biti monogaman, pa postoji rizik da će biti nevjeran svom supružniku.

RODITELJI MOGU PRENIJETI POSEBAN “GEN ZA RAZVOD” I SVOJOJ DJECI

Djeca razvedenih roditelja imaju veće šanse da se razvedu od supružnika u poređenju s djecom koja su odgajana u porodicama s dva roditelja. A studije sugerišu da za to možda nije kriv odgoj, već genetski činioci, piše Brightside.

Sprovedena su istraživanja koja su uključivala djecu koja su usvojena u porodici i koja su odrasla uz usvojitelje. Ispostavilo se da su djeca naslijedila sklonost prema razvodu od svojih bioloških roditelja, a ne usvojitelja s kojima su živjeli i koji su uticali na njihovo odrastanje i odgoj.

hayat.ba