PROCURILE FOTOGRAFIJE: KAKVE DOKUMENTE JE TRUMP BACIO U WC ŠOLJU

Svijet

Novootkrivene fotografije otkrivaju dvije prilike u kojima je bivši predsjednik Donald Trump navodno bacio dokumente u WC šolju.

Maggie Haberman, novinarka New York Timesa i saradnica CNN-a, objavila je ove fotografije, koji je ranije objavio Axios.

CNN je ranije izvijestio kako je Trump izbacio predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često trgao dokumente, nacrte i dopise nakon što ih je pročitao.

Povremeno je bacao papire u WC šolju u rezidenciji Bijele kuće — da bi kasnije bio otkriven kada su majstori pozvani da poprave začepljene WC šolje. Trump je odbacio optužbe, a u izjavi za Axios u ponedjeljak, glasnogovornik je ustvrdio da je izvještavanje o toj praksi izmišljeno.

Na slikama objavljenim u ponedjeljak nije jasno na što se dokumenti odnose – i ko je autor – ali čini se da su napisani Trumpovim rukopisom crnim markerom. Haberman je rekla da je jedna slika iz WC-a Bijele kuće, a druga je s prekookeanskog putovanja koje joj je dao Trumpov izvor iz Bijele kuće.

Ko zna što je bio ovaj papir? Samo bi on znao, a vjerojatno i onaj tko se njime bavio, ali važna je tačka o zapisima”, rekao je Haberman Johnu Bermanu i Brianni Keilar iz CNN-a u “Novom danu” u ponedjeljak ujutro.
Trump je imao obrazac zanemarivanja uobičajenih postupaka očuvanja zapisa. Jednom prilikom, Trump je pitao želi li neko staviti kopiju govora koji je upravo održao na aukciju na eBayu, tokom posjeta novinarskoj kabini Air Force One usred leta.

U drugim slučajevima, Trump bi zadužio saradnike da nose kutije nepročitanih dopisa, članaka i nacrta tweetova u predsjedničku letjelicu kako bi ih on pregledao, a zatim ih pocijepao na komadiće.

Bivši visoki dužnosnik Trumpove administracije rekao je da bi zamjenik iz Ureda državnog sekretara obično došao izvaditi stvari iz smeća i uzeti ih s Trumpova stola nakon što je izašao iz sobe.

Bivši dužnosnik Bijele kuće podsjetio je da dok je očuvanje dokumenata bila ključna odgovornost sekretara osoblja, ostatak Trumpovog višeg osoblja nije imao osjećaj za svoju obvezu da vode evidenciju dokumenata koji su se kretali kroz Zapadno krilo. Trumpovo nasumično vođenje evidencije bilo je predmet dugotrajne borbe između njega i Nacionalnog arhiva ranije ove godine, a Ministarstvo pravosuđa je istraživalo slučaj.

hayat.ba