ISTRAŽIVANJA POKAZALA KAKO TREBAMO PITI KAFU DA IZBJEGNEMO NUSPOJAVE KOFEINA

Zdravlje

Otkrivamo koliko kafe u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.

Žgaravica je prva na popisu nuspojava kafe, a osim nje neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja kafe mogu dovesti do sindroma iritabilnog crijeva. Osim toga, mnogi napici od kafe puni su šećera, vrhnja, raznih sirupa koji pružaju okus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crijevima.

Redovna konzumacija šećera također može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti. Postavlja se pitanje, treba li kafu izbjegavati ili je možemo piti i na zdrav način tako da nam ne škodi?

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima. Bolje je piti 200 mg kofeina u razdoblju od šest do sedam sati, nego popiti svih 200 mg u samo jedan sat.

Također, nemojte zaboraviti bitnu činjenicu – kako kofein utječe na vas. Svoju rutinu ispijanja kafe morate prilagoditi i tome jer neko ga teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak utjecaj. Zaključak je da smijete popiti svoju jutarnju kafu, čak i one tokom dana, ali treba ih rasporediti. Odjednom pijte samo manju količinu kafe.

hayat.ba