STUDENTICA BERINA OMERDIĆ BAVI SE OBUĆARSKIM ZANATOM: HOBI RESTAURACIJE PATIKA PRETVORILA U POSAO

Region

Berina Omerdić, studentica iz Zenice, uspjela je hobi pretvoriti u vlastiti posao. Još u srednjoj školi Omerdić je počela s čišćenjem obuće s buvljaka, koju je preprodavala i zarađivala za džeparac. Kvalitet njenog rada prepoznali su poznanici i tada je njen neobičan hobi restauracije obuće prerastao u posao.

Sve je počelo u srednjoj školi, kada sam od džeparca sebi kupovala polovne patike na buvljaku. Te patike bih čistila, sređivala i prodavala. Poznanici su iskazali veliki interes za moj rad – kazala je Omerdić.
Težak početak

Početak je bio težak, a nedostatak novčanih sredstava otežavao je razvijanje posla. Nakon što se obim posla proširio, uspjela je nabaviti profesionalna sredstva za čišćenje, američku farbu za kožu i velur, koja u Bosni i Hercegovini još nije dostupna.

Nakon što sam uspjela nabaviti potreban materijal, kvalitet rada se znatno poboljšao, pa se, zahvaljujući tome, proširio i obim posla – istakla je Omerdić.

Kako kaže, kvalitet finalnog rada zavisi od starosti i očuvanosti patika.

Nakon dubinskog čišćenja prelazim na farbanje, eventualne popravke, lijepljenje i slično. Na kraju se svaki par zaštiti lakovima i sprejevima za odbijanje mrlja i prljavštine – navela je Omerdić.
Otvaranjem Instagram profila „restauracijepatika“, Berinin hobi prerastao je u ozbiljan posao. Veliki broj pratilaca rezultirao je dugim listama čekanja zainteresiranih, piše Avaz.ba.

Toliko sam imala posla da su ljudi čekali termin po dva ili tri mjeseca. Danas uspijevam pokriti 70 posto troškova studentskog života u Sarajevu. Plaćam krevet u studentskom domu, hranu, prijevoz, kao i sve troškove studija – kazala je Berina.

Kako navodi, ispunjenje njene velike želje za napredovanjem i dodatnim usavršavanjem u ovom zanatu onemogućava nedostatak adekvatnog kadra koji bi je obučio.

Stari zanati

Prije nekoliko decenija stari zanati bili su glavni izvor prihoda, međutim, danas odlaze u zaborav. Jedan od takvih zanata je i obućarski.

Prema istraživanjima, mladi nisu zainteresirani da se obučavaju i razvijaju zanatske vještine. Međutim, Berinin primjer nam pokazuje da interesa ima.

Postavlja se pitanje je li vlast spremna pomoći mlade osobe koje, uprkos teškoj situaciji, nastoje samostalno izučavati zanate i svoje znanje iskoristiti u BiH.

hayat.ba