ONA JAJA NIKAD NE KUHA U VODI: Evo šta stavi u šerpu – budu SAVRŠENO KUHANA, a LJUSKA SE SAMA SKIDA

Hrana i pice

ONA JAJA NIKAD NE KUHA U VODI: Evo šta stavi u šerpu – budu SAVRŠENO KUHANA, a LJUSKA SE SAMA SKIDA

Svi mi smo nekoliko puta omanuli prilikom tako jednostavnog procesa – kuvanja jaja. Ili nam ne budu dovoljno kuvana ili se prekuhaju, a nerijetko se dešava i da ljusku jedva skinemo. Mukama je došao kraj, pomoću ovog trika skuvaćete savršeno tvrda jaja, a ljuska će odmah “skliznuti”.

Popularna američka kuvarica, Ketlin Ešmor, na društvenoj mreži TikTok poznatija kao KatCanCook, otkrila je da pomoću pare možete da napravite kuhana jaja bez ikakvih peripetija i koja provjereno uspijevaju – uvijek.

Da bi ih napravila, Ketlin je šerpu napunila sa malo vode, u nju stavila rupičastu metalnu posudu, koja ne sme da dodiruje vodu, pa u nju jaja i poklopila. Jaja se kuhaju na pari, na visokoj temperaturi, oko 12-14 minuta. Ova metoda funkcioniše tako što vrela para čini da se protein iz bjelanaca skupi, što ga povlači od membrane ljuske.

Kako to radi pogledajte OVDJE

Video je postao veoma popularan na društvenim mrežama, a ljudi su u skoro svakom komentaru izražavali svoje oduševljenje jednostavnim trikom.

“Sada i moja osmogodišnja ćerka može da pripremi sebi doručak”, napisala je žena.

“Čekaj, zašto ovo nikada ranije nisam probao. Probaću ovo sutra”, napisao je drugi, dok je jedna žena rekla kako svaki dan jede barena jaja i da će joj ovaj trik sigurno mnogo značiti.

novi.ba