BIVŠI NOGOMETAŠ SANDI ŠAHMAN I NJEGOVA IZABRANICA NILAY UPRILIČILI CEREMONIJU SVADBENIH OBIČAJA BIH I TURSKE

Svijet

Sandi Šahman, bivši bosanskohercegovački nogometaš, i njegova izabranica turskih korijena Nilay Demirci, prije njihove velike svadbe 11. avgusta u poznatoj palati Sait Halim Paša u Istanbulu, u njegovom rodnom Hamburgu upriličili su još jednu tradicionalnu ceremoniju koja prati svadbene običaje Bosne i Turske.

Na večeri Kina Gecesi, turskom svadbenom običaju, jednoj vrsti djevojačke zabave na kojoj se okupljaju mladini članovi porodice i prijatelji kako bi se družili, pjevali, igrali i gostili, zaigralo se i bosansko kolo.

Zanimljiva proslava puna običaja i značenja je privukla pažnju i njemačkih medija, pa su ekipe RTL televizije sve snimile. Naime, kako običaj nalaže, Sandi je uz majku Refiju bio tradicionalno odjeven u bošnjačku narodnu nošnju i sa ocem je išao kod mladinih roditelja, kako bi “kupio” buduću suprugu.

Nakon toga je održana večera Kina Gecesi, na kojoj je Šahman uz KUD Bosanski Biseri Hamburg zaigrao i bosansko kolo.

– Zahvaljujem se KUD Bosanski Biseri Hamburg, organizatoru, rukovodiocu i koreografu Refiji Bašiću, Sabini Berberović, koja je također bila organizator i koreograf te Mirzi Džamastagiću što su bili dio naše proslave i dočarali duh bosanskohercegovačke tradicije Nilayinoj porodici. Bilo je jako lijepo i veselo, a i ja sam igrao kolo sa njima. Nilay je, opet, imala svoju tradicionalnu koreografiju uz tursku narodnu nošnju u koju su utkani zlatni konci i koja je unikatna. Kina/krna je tradicija samo za žene, ja sam obavio svoj dio i nakon toga napustio zabavu – kaže Sandi Šahman.

Kako se igralo bosansko kolo na večeri Kina Gecesi, turskom svadbenom običaju, pogledajte

hayat.ba