Nancy Pelosi: Domaćica koja je postala treća osoba u Americi. Nikad ne pije kavu, malo spava

Svijet

Rođena je u obitelji koja se bavila politikom. Rodila je petero djece, a kad je najmlađe dijete otišlo na studij počela je ozbiljnu političku karijeru. Danas je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika

Nancy Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji koja se bavila politikom. Bila je jedina kći i najmlađa od sedmero djece. Odrasla je u Baltimoreu kao kći gradonačelnika iz redova Demokrata, Thomasa D’Alesandra. Kao mala pomagala je ocu voditi bilješke o tome tko mu duguje političke usluge. I njezin brat, Thomas D’Alesandro III, bio je gradonačelnik Baltimorea. Prvoj je konvenciji demokrata prisustvovala kad joj je bilo 12 godina, a s 20 je upoznala i J.F. Kennedyja na njegovom inauguracijskom balu.

Svojeg muža, Paula Pelosija, upoznala je u Georgetownu te s njim ubrzo seli u San Francisco. Do 1969. godine već je bila majkom petero djece. Paul je radio kao bankar, dok je Nancy bila kućanica i brinula o djeci. U svojem je domu pokrenula klub Demokratske stranke.

1976. godine angažirala se u predizbornoj kampanji guvernera Kalifornije Jerryja Browna te je u narednim godinama regrutirala nove članove i prikupljala sredstva za Demokrate. S 47 godina njezino je najmlađe dijete otišlo na studij. Tad se Pelosi odlučila kandidirati za mjesto u kongresu pa je organizirala više od stotinu kućnih okupljanja, regrutirala 4000 novih članova i prikupila milijun dolara u manje od sedam tjedana kampanje. Na izborima u San Franciscu porazila je svog mentora te Demokratima osvojila vrlo čvrsto mjesto u kongresu. Prilikom prisege 1978., uz nju je bio njezin otac u invalidskim kolicima.

Pelosi se brzo uspinjala na političkoj ljestvici, a jedan od najznačajnijih financijskih podržavatelja bio joj je vinarija E & J Gallo Winery, proizvođač 25 posto ukupnih količina vina u Americi. I sama Pelosi vlasnica je dva vinograda u Kaliforniji. Pelosi je dugo godina bila prijateljica i sa senatoricom Dianne Feinstein – bile su susjede i puno se družile – prije nego su njih dvije postale najmoćnije žene američkog Kongresa.

Kao zastupnica, Pelosi se zalagala za prava LGBT osoba i oboljelih od AIDS-a čak i u vrijeme kad je to bila vrlo nepopularno. Također, zajedno s Feinstein i republikancem Chuckom Schumerom, jedna je od autorica zabrane nošenja poluautomatskog oružja iz 1994. 1995. zaslužila je svoje mjesto i u moćnom Odboru za obavještavanje kao i u Odboru za međunarodne operacije.

Njezin suprug, Paul Pelosi, čitavo se to vrijeme držao podalje od medija i fokusirao se na svoj biznis s nekretninama. Također, vlasnik je nogometnog tima Sacramento Mountain Lions.

Nancy Pelosi 2002. postala je prva žena na čelu demokratskog kluba u kongresu, a 2006. udružila se s Schumerom, Harryjem Reidom i Rahmom Emanuelom u namjeri da preuzmu kongres. To je na kraju i upalilo jer su Demokrati preuzeli većinu oba doma. Te 2006. uspjela je podići iznos minimalne plaće, ukinula porezne olakšice za naftne kompanije i uvela nova pravila u lobiranje.

Pije vruću vodu s limunom i jede sladoled za doručak

Njezina radna etika je naširoko poznata. Spava vrlo malo, ne pije kavu (preferira vruću vodu s limunom), svaki dan ispunjava križaljke u New York Timesu i često za doručak jede sladoled. 2008., tijekom vrlo oštre kampanje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, uspjela je ostati neutralna i ne izgubiti prijatelje u žaru borbe, a iste je godine vodila demokratsku konvenciju.

Kad je predsjednikom postao Barack Obama, Demokrati su nakon 14 godina počeli kontrolirati i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi s provođenjem zdravstvene reforme (tzv. Obamacare), čak i onda kad se sve činilo izgubljenim. Sada, u 81. godini, Pelosi je šefica većine u Zastupničkom domu Kongresa i zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

24sata