Potvrđeno: Schmidt definitivno nameće tehničke izmjene Izbornog zakona

Region

Snažan glas građanske i demokratske Bosne i Hercegovini stigao je, napokon, do međunarodne zajednice!

Visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristit će danas bonske ovlasti, ali i nametnuti samo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koji bi trebao ojačati integritet izbornog procesa, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.
Ovo je, kako saznajemo, visoki predstavnik potvrdio i predstavnicima sedam političkih stranaka koje je danas u 13 sati pozvao u OHR na konsultacije.

Kada OHR ovu odluku i zvanično saopći moći će se reći da je to, ipak, značajna pobjeda demokratske BiH.
Ostale planirane mjere u kontekstu nametanja Izbornog zakona i ustavnih rješenja ostaju na čekanju, vjerovatno za period poslije Općih izbora, što jesu bili snažni argumenti koji su se ovih dana mogli čuti.

Kako je prenio N1, Schmidt će liderima stranaka dati rok od šest sedmica da se usaglase o izmjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka.

Ovo se, uz ostalo, navodno, odnosi i na popunu Federalnog doma naroda i cenzus od tri posto, koji je izazvao dosta rasprava.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) primilo je k znaju poruke upućene sa mirnih i demokratskih protesta bh. građana pred sjedištem Ureda visokog predstavnika, a koji su se održali u ponedjeljak, 25. jula, bez i najmanjeg incidenta, iako su preda OHR-u upućene informacije da će okupljeni demonstranti bacati čak i molotovljeve koktele!

Sarajevo je ponovo pokazalo svoje demokratsko lice, ali i uputilo jasnu poruku i prijateljima i neprijateljima, šta su crvene linije ispod kojih se neće i ne može ići.

Jer, kako 1992. reče Selim Bešlagić, mi druge domovine do Bosne i Hercegovine nemamo!

radiosarajevo.ba