Strah od Kine: AUKUS će povećati borbene sposobnosti

Svijet

Globalna geopolitička borba prebacuje se na Indo-pacifičku regiju, gdje predstoji ključni obračun između SAD-a i Kine – već mjesecima govore brojni svjetski analitičari. Tako je, barem, bilo u planu Washingtona do ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače, koja je promijenila sve, pa tako, posve sigurno – u značajnoj mjeri poremetila i američke planove potpunog fokusiranja na Aziju i indo-pacifik, dok su saveznici u NATO-u istodobno trebali sprječavati širenje ruskih interesa na Zapad, prije svega u EU.

Međutim, sada je u Europi ponovo nužno jačanje američke vojne komponente i naoružavanje američkih saveznika zbog sve veće vjerojatnosti eskalacije ukrajinskog sukoba i izvan granica te zemlje.

Neovisno o tome, kada su već ubačeni u „vruću igru“ s Kinom, američki dalekoistočni i indo-pacifički partneri nemaju previše manevarskog prostora i mogućnosti nego nastaviti istu „igru“, kako kroz jačanje svoje protukineske retorike tako i svojih oružanih snaga – to poglavito vrijedi za Japan i Australiju.

Upravo o ovoj posljednjoj u navedenom smislu govori i slijedeća vijest:

Australija modernizira svoju vojsku i ojačat će svoje borbene sposobnosti s obzirom na jačanje kineske vojske, izjavio je u ponedjeljak, 25. srpnja, australski ministar obrane Richard Marles za Sky News Australia.

Govoreći o vojnom savezu AUKUS (Australija, Velika Britanija, SAD) Marles je kazao slijedeće:.

“Moramo ići putem modernizacije naših oružanih snaga i učiniti ih što spremnijima za borbu. Vidimo da Kina provodi najveće povećanje svoje borbene sposobnosti od Drugog svjetskog rata, povećava svoju borbenu moć i od te činjenice se ne može pobjeći. Vrlo je važno da Australija, pod ovim uvjetima, zadrži sposobnost promicanja svojih nacionalnih interesa… a naše partnerstvo s AUKUS-om igra značajnu ulogu u tome.”

Naglasio je kako odnosi, koji su se razvili unutar AUKUS-a omogućuju partnerima konsolidaciju napora i stvaranje u Australiji “najspremnije i najmodernije vojske koja može postojati u ovom trenutku”.

“Imamo osjećaj zajedničke misije… i sve tri zemlje rade zajedno na povećanju našeg potencijala. AUKUS je više od partnerstva, to je sredstvo za osnaživanje i dijeljenje tehnologije, a upravo ga sada koristimo za dobivanje australskih podmornica na nuklearni pogon” naglasio je ministar obrane jedine zemlje-kontinenta.

Podsjećamo: Nakon formiranja saveza AUKUS u rujnu prošle godine, Australija je najavila izgradnju vlastite flote nuklearnih podmornica, oslanjajući se na američku i britansku tehnologiju, pri čemu je jednostrano razvrgnula prethodni sporazum o izgradnji i kupnji francuskih podmornica što je izazvalo veliku napetost između Pariza i Camberre, ali i između Francuske i SAD-a. U međuvremenu, usložnjavanjem globalne geopolitičke krize zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini francuske sz se strasti smirile tj. Pariz se pomirio sa sudbinom i ponovo najavio normalne odnose sa svojim dalekim indo-pacifičkim partnerom i prekoatlantskim saveznikom.

Australija planira nabaviti najmanje osam nuklearnih podmornica, kao i opremiti svoje oružane snage američkim krstarećim projektilima.

geopolitika.news