SJAJNI METEOR OSVIJETLIO NEBO IZNAD HRVATSKE

Region

Sjajni meteor, koji je u subotu uvečer osvetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, a putanja je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo, vrlo vjerovatno završilo u moru, objavio je u nedelju uvečer Hrvatski astronomski savez (HAS).

HAS je u u subotu uvečer dobio brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) zabilježile su tu nebesku pojavu.

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka objašnjavaju da je pojava izazvana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svjetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Poslije leta od 6,8 sekundi meteor je prestao da svijetli na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko pet kilometara u sekundi, što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog mater

hayat.ba