Dron spasio 14-godišnjaka od utapanja, izbacio mu pojas za spašavanje

Svijet

Dron je izbacio pojas za spasavanje u more koji je bio u stanju da drži tinejdžera na površini upravo dok je počinjao tonuti pod valom, dok služba za spašavanje nije stigla nekoliko momenata kasnije

Pionirska služba za spašavanje dronovima koja djeluje duž španskih plaža spasila je ovog mjeseca život 14-godišnjaku dok se borio protiv snažnog plimnog vala kod plaže u Valenciji, saopćili su operateri službe.

Dron je izbacio pojas za spasavanje u more koji je bio u stanju da drži tinejdžera na površini upravo dok je počinjao tonuti pod valom, dok služba za spašavanje nije stigla nekoliko momenata kasnije.

– Kada smo stigli vidjeli smo da je dječak u veoma lošem stanju, skoro potpuno bez energije da se održava na površini, tako da sam izbacio pojas za spasavanje – izjavio je za Reuters Miguel Angel Pedrero, pilot drona u General Drones, firmi koja snabdijeva spasilačku službu tehnologijom.

– To je zbog snažnih valova bio kompliciran manevar, ali smo konačno bili u stanju da mu pružimo pojas za spašavanje i on je bio u mogućnosti da pluta dok spasioci nisu stigli do njega – kazao je.

General Drones sa sjedištem u Valenciji, počela je podržavati osoblje službe za spašavanje u 2017. u mjestu Sagunto, nešto sjevernije od Valencije.

Firma sada ima više od 30 pilota i njihovih dronova koji rade za službe spašavanja na 22 plaže širom Španije, pružajući podršku za brzu reakciju u kritičnim trenucima potencijalnog utapanja prije nego što pripadnici službe za spašavanje dođu na lice mjesta.

– Te dodatne sekunde od vitalnog su značaja u nekim slučajevima i također dopuštaju spasilačkim timovima da se primaknu osobi na mirniji i oprezniji način – dodao je Pedrero.

Nakon što je spašen, 14-godišnjak, poslan je u lokalnu bolnicu kada mu je osoblje hitne pomoći pružilo pomoć u kisiku. On je poslan kući nakon 24 sata.

Ukupno 140 ljudi je poginulo u nesretnim slučajevima utapanja u Španiji u prvih šest mjeseci ove godine, za 55 posto više nego u istom periodu 2021.,prema španskoj kraljevskoj federaciji za spasavanje.

 

 

fokus.ba