VATROGASCI ISCRPLJENI PADAJU NA ZEMLJU: I DALJE KRITIČNO STANJE SA POŽAROM U SLOVENIJI

Region

S ogromnim požarom koji više od sedmicu dana hara Slovenijom danas će se boriti 1.500 vatrogasaca, javila je Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije.

Tokom noći oko 1.000 vatrogasaca gasilo je i natapalo žarište tačke požara te su sanirali rubove požarišta. Dronom je izvršen uviđaj požarišta, saopćio je regionalni stožer civilne zaštite.

U subotu je 1071 vatrogasac i oko 300 pripadnika ostalih službi uz dosad najjaču pomoć iz zraka uspjelo donekle smiriti situaciju. Najviše intervencija bilo je tijekom subote na području Opatje Selo-Temnica-Miren i Železna vrata-Trstelj, priopćeno je iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Danas će vatrogasne snage nastaviti s radom na terenu, a očekuje se posebno intenzivno natapanje ruba požarišta, priopćio je regionalni štab CZ-a.

Kako je rekao glasnogovornik intervencije Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, a vatrogasci su se uglavnom fokusirali na zapadni dio požarišta prema mjestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu. Oko 4:00 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu.

Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši – rekao je Okorn.
Stižu nove postrojbe, najavljuje se i podrška iz zraka – dodao je.

Vlasti su oprezne s prognozama za danas, također i zbog najavljenog nevremena i bure. Danas se računa na pomoć iz zraka helikopterima i avionima.

hayat.ba