OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE TURISTIČKOG BRODA KOJI JE POTONUO: EVO ŠTA SU PORUČILI IZ HRVATSKOG MINISTARSTVA

Region

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se o pomorskoj nesreći turističkog broda koji je sinoć oko 2:30 udario u splitsku Zapadnu obalu.

Podsjetimo, kapetan broda je priveden nakon što se utvrdilo da je u trenutku nesreće bio pod utjecajem alkohola.

Na brodu je bilo oko 50 putnika i svi su uspjeli sići s broda na obalu te srećom nitko nije povrijeđen. Brod je kasnije potonuo.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da su u toku aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz rezervoara izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara.

Ministarstvo je objavilo i fotografije s mjesta događaja.

U nastavku prenosimo saopćenje Ministarstva.

Priopćenje Ministarstva
“Prema dostupnim informacijama u okviru uviđaja o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u toku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu „Morska Vila“, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. jula iza 02.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske pumpe, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažirani su pripadnici Javne vatrogasne brigade Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažirana tvrtka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim uviđajem brodske dokumentacije te saradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se tačan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe”, stoji u saopćenju Ministarstva, prenosi Index.

24.07.2022., Split – Tijekom noci oko 2 i 35 doslo do potonuca broda kod INA postaje na zapadnoj obali. Tijekom potapanja na brodu se nalazilo 40 putnika od kojih nitko nije ozlijedjen. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

hayat.ba