Uhapšena osoba iz Bugojna koje se sumnjiči da je iznudom pribavila korist od oko 1,2 miliona KM

Region

Policijski službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osumnjičenog I.M. prilikom primopredaje novca, kojom prilikom su kod istog pronašli i oduzeli 10.000 KM koje je neposredno prije toga uzeo od oštećenog, te putničko motorno vozilo čija je vrijednost oko 250.000 KM koje je isti u prethodnom periodu, također, nezakonito oduzeo od oštećenog

Policijski službenici Federalne uprave policije su 20. i 21. jula pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem dokumentovanja izvršenja krivičnog djela “iznuda” iz člana 295. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišena je slobode jedna osoba iz Bugojna inicijala I.M. (1978.), koja se sumnjiči da je u prethodne četiri godine kontinuirano iznuđivala novac od vlasnika jednog privrednog subjekta iz Bugojna, a pri tome upućivajući mu ozbiljne prijetnje po život i tijelo, te je na taj način za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a privrednom subjektu nanijela veliku materijalnu štetu.

Policijski službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osumnjičenog I.M. prilikom primopredaje novca, kojom prilikom su kod istog pronašli i oduzeli 10.000 KM koje je neposredno prije toga uzeo od oštećenog, te putničko motorno vozilo čija je vrijednost oko 250.000 KM koje je isti u prethodnom periodu, također, nezakonito oduzeo od oštećenog.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda u Bugojnu, policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni na području općine Bugojno kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 30.000 KM, vatreno oružje i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je danas predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz FUP-a.

fokus.ba