Stručnjaci savjetuju: Kako se boriti protiv paklenih vrućina

Zdravlje

Unositi što više tečnosti, ali ne smije biti iz frižidera

Svijet je pogodio toplotni val, a visoke vrućine nisu zaobišle ni Bosnu i Hercegovinu.

Meteorolozi najavljuju temperature iznad 40 stepeni, što predstavlja veliki rizik po zdravlje i živote ljudi.

Nikako hladno
Doktorica Sabina Sarić za “Avaz” je pojasnila kako se zaštititi od visokih temperatura.

– Veoma je važno da se sve aktivnosti, za sve dobne skupine, svedu na minimum, pogotovo na otvorenom, kako bi se što manje izlagali suncu direktno. Također, važno je da se unosi što više tečnosti, prvenstveno voda, koja ni u kom slučaju ne smije biti iz frižidera. Znači, piti vodu sobne temperature. U vodu možete dodati nekoliko kapi limuna ili list mente, nekoliko kolutića krastavca, a može se staviti i kriška nekog voća – breskve, kruške… Tu vodu treba piti u toku dana – kazala je dr. Sarić.

Naravno, dodaje, ne treba sve zajedno smiksati, nego odabrati šta se želi piti, da li vodi s mentom ili vodu s limunom.

Jesti salatu
– Moj savjet je da građani tokom ovih vrućina piju i naše najobičnije domaće čajeve, od biljaka koje su ubrane. Također, čaj piti mlak. Podvlačim, pili čaj ili vodu, oboje mora biti mlako, nikako hladno, jer vas hladna tečnost neće rashladiti – istakla je dr. Sarić.

Naša sagovornica je kazala da se na visokim temperaturama ne preporučuje konzumirati zaslađene sokove. Ako se baš žele piti sokovi, onda neka budu oni prirodno cijeđeni, od povrća i voća. Naprimjer, uzeti vezicu peršuna, četvrtinu jabuke, mrkvu, pola breskve ili kruške, dodati vode koliko treba i od toga napraviti gusti sok koji će se piti mlak, a nikako s ledom ili iz frižidera.

– Moj savjet je da se tokom ljeta jedu salate, lešo kuhana hrana, a nikako pržena, te smanjiti na minimum mlijeko, mliječne proizvode i crveno meso. Kada je u pitanju hrana, akcent se stavlja na povrće – rekla je dr. Sarić.

Boravak u hladu
Dr. Sabina Sarić savjetuje da se tokom velikih vrućina boravi u hladu.

– Ako ste u kući i imate klimu, nikako temperaturu ne spuštajte ispod 24-25 stepeni. Također, ne izlaziti iz rashlađenih prostorija direktno na otvoreno, na vrućinu, već se pripremiti lagano, i to tako što ćete prilagoditi temperaturu u prostoriji približno onoj vani i tek nakon nekog vremena izaći – savjetuje dr. Sarić.

avaz.ba