Plenković zadovoljan “smjerom” kojim ide Schmidt

Region

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Solinu kako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izmjenama Izbornog zakona u BiH nastoji ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika.

“Visoki predstavniki nastoji ispraviti, ja bih rekao, određene pogrešne odluke njegovih prethodnika, od otprilike 20 godina i na taj način osigurati pravično, učinkovito formiranje predstavničkih institucija vlasti u BiH, a osobito na razini Federacije, nakon listopadskih izbora”, rekao je hrvatski premijer.Dodao je i kako su dosta indikativne reakcije političkih stranaka.

“Mislim da je ovakav smjer, prema informacijama koje smo svi skupa vidjeli, ispravan smjer i ja vjerujem da će Schmidt napraviti ono što se, nažalost, propustilo u pregovaračkom procesu”, dodao je Plenković.

Naveo je kako je siguran da će BiH, ako Schmidt donese izmjene, biti funkcionalnija i da će se sva tri konstitutivna naroda osjećati ravnopravnije, osobito hrvatski, kao najmalobrojniji konstitutivni narod.

“S pozornošću pratimo daljnje korake”, zaključio je Plenković.

novi.ba