Mađarski ministar posjetio Moskvu i traži još plina

Svijet

Rusija će razmotriti zahtjev Mađarske da kupuje više ruskog plina, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka s mađarskim kolegom u Moskvi, prenosi RIA.

Moskvu je danas posjetio mađarski ministra vanjskih poslova Peter Szijjarto. Članica Europske unije Mađarska održava ono što naziva pragmatičnim odnosima s Moskvom, što dovodi do napetosti između Mađarske i nekih drugih članica EU-a. Szijjarto je prvo preko Twittera objavio da je stigao u Rusiju, a riječ je o prethodno nenajavljenom posjetu. Europski čelnici izbjegavaju Rusiju od početka rata u Ukrajini. Orban je nedavno izjavio da je EU sama sebi “pucala u pluća” sa sankcijama prema Rusiji.

Mađarska, koja od Rusije prima čak 85% plina, odlučno se protivi ideji bilo kakvih sankcija na uvoz ruskog plina. Szijjarto je na konferenciji za novinare rekao da je Mađarskoj, kako bi se osigurala sigurnost opskrbe, potrebno dodatnih 700 milijuna kubičnih metara plina povrh postojećeg dugoročnog ugovora o opskrbi s Rusijom.

“Gledajući trenutnu situaciju na tržištu, htjeli mi to ili ne… bez ruskih izvora ne bi bilo moguće kupiti dodatnih 700 milijuna kubičnih metara plina”, rekao je Szijjarto, dodavši da su u tijeku razgovori s Rusijom o dodatnoj nabavi. Lavrov je na istoj konferenciji za novinare rekao da će Rusija razmotriti mađarski zahtjev za povećanjem kupovine plina iz Rusije. Szijjarto je rekao da su mađarska skladišta plina napunjena do razine koja pokriva nešto više od 27% godišnjih potreba zemlje za potrošnjom. “Moj cilj je završiti razgovore što je prije moguće”, dodao je, ponovivši da Mađarska želi prekid vatre i mirovne pregovore kako bi se okončao rat u Ukrajini, prenosi Reuters.

Lavrov je također najavio da Budimpešta i Moskva planiraju razviti “trajne i strateške” odnose. Rusija neće dopustiti da europske sankcije “ometaju našu suradnju i tražit ćemo rješenja da našu suradnju u svim područjima učinimo otpornom na te hirove i pokušaje kažnjavanja”, dodao je ruski ministar.

Prema 15-godišnjem ugovoru s ruskim energetskim divom Gazpromom potpisanim prošle godine, Mađarska prima 3.5 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje preko Bugarske i Srbije, te još 1 milijardu kubičnih metara plina preko plinovoda iz Austrije. Szijjarto je u ponedjeljak rekao da Mađarska pregovara s Rusijom o preusmjeravanju svih svojih isporuka plina prema dugoročnom ugovoru o opskrbi na plinovod Turkstream (Turski tok) koji dovodi plin u Mađarsku preko Srbije. Ovu temu ministri nisu spominjali na današnjoj konferenciji za novinare.

geopolitika.news