Buktinja kakvu Slovenija ne pamti: Požar koji bjesni već peti dan vidljiv je i iz svemira

Region

Drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci

15.47
Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Umaga punog dima od požara u Sloveniji.

https://twitter.com/KrajncTatjana/status/1550063862745108480?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1550063862745108480%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.24sata.hr%2Fnews%2Fbuktinja-kakvu-slovenija-ne-pamti-pozar-koji-bjesni-vec-peti-dan-vidljiv-je-i-iz-svemira-849792

15.37
Slovenski ministar: Situacija se pogoršava, oko 1100 vatrogasaca gasi požar

15.28
Potrošeno pola milijuna litara vode

Zračne snage Slovenske vojske jučer su na požarišta izlile oko pola milijuna litara vode i pritom proveli više od 40 sati na terenu.

15.23
Pogledajte kako požar izgleda iz svemira.

15.19
Proglašen alarm za neposrednu opasnost u tri sela

Situacija na području Krasa i dalje se ne smiruje. Gori na nekoliko lokacija. U Vojščici, Temnici i Noveli je proglašen alarm za neposrednu opasnost. Vatrogasci pokušavaju zaštititi stambene i gospodarske objekte. Gašenje požara iz zraka je otežano, priopćila je civilna zaštita.

15.13
‘Ceste prema Trstu su zatvorene, vjetar stvara problem’

Korisnik Twittera objavio je kako oko Trsta vjetar širi vatru, zbog čega se opet vidi tamni dim koji se diže u zrak.

– Ceste prema Trstu su zatvorene. S požarom se bore stotine vatrogasaca iz Italije i Slovenije, uključujući i iz zraka – napisao je korisnik.

15.09
Iscrpljeni heroji legli su po cesti: Požar u Sloveniji tijekom noći gasilo je čak 800 vatrogasca…

Susjednu Sloveniju pogodili su nezapamćeni požari. Tri su požara aktivna na njihovom teritoriju. Prema pisanju slovenskih medija, najveću briga vatrogascima predstavlja požar u zaseoku Klariči u samoj blizini talijanske granice. U gašenju pomažu kanaderi i vatrogasci iz Hrvatske i Slovačke, a više prometnica je zatvoreno.

15.05

Na slovenskom Krasu i dalje bukti požar koji je zahvatio već 2000 hektara

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i u četvrtak se bore s požarom, koji je do sada zahvatio više od 2000 hektara površine i po nekim je ocjenama najveći do sada ikad zabilježen.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno. Iz triju sela na području požara ( Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija premda je vatra još dosta udaljena od samih naselja, ali je područje za život opasno jer ga obavija gust dim.

14.49

Ministar obrane: Zbog gustog dima bi moglo doći do sudara zračnih snaga

Slovenski ministar obrane Marjan Šarec rekao je na konferenciji za novinare da bi zbog gustog dima iznad područja požara moglo doći do sudara zračnih snaga.

U tijeku je evakuacija stanovnika.iz općine Miren-Kostanjevica.

14.39

Buktinja u Sloveniji vidi se iz svemira

Tri su požara aktivna u Sloveniji. Prema pisanju slovenskih medija, najveću briga vatrogascima predstavlja požar u zaseoku Klariči u samoj blizini talijanske granice.

U gašenju pomažu kanaderi i vatrogasci iz Hrvatske i Slovačke, a više prometnica je zatvoreno.

Ervin Čurlič iz regionalnog slovenskog stožera civilne zaštite kaže kako se vatra opet proširila zbog vjetra koji puše iz smjera Italije.

Sirene za evakuaciju oglasile su se danas u tri kraška sela: Temnici, Vojščici i Novelu. U Kostanjevici na Krasu je upaljen alarm za opću opasnost.

14.33
Nakon kanadera i hrvatski helikopter poslan na požarište

Nakon kanadera, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH).

Tijekom jučerašnjeg dana kanader je je u devet naleta izbacio 48 tona vode na opožareno područje.

Drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci, poručio je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima, tehničarima i vatrogascima koji svojim doprinosom nastoje zaštititi živote i imovinu naših susjeda i prijatelja.

24sata