U gostima…. Da li znate za ovo pravilo kad dolazite kod nekoga prvi put?

Zanimljivosti

Šta prvo uradite kad dođete kod nekoga u goste?

Šta prvo uradite kada dođete kod nekoga u goste i to po prvi put?

Pozdravite domaćine, pitate da li treba da se izujete, a onda se udobno smjestite.

Ipak, mnogo ljudi zaboravlja jedno pravilo koje je poteklo od stare japanske mudrosti koja glasi: “Ako uđete u kuću ljudi, tamo budite slijepi, a kad izađete nijemi. Ne tražite nedostatke u kući u kojoj se nalazite i ako ih vidite, nemojte nikome reći”.

Šta to zapravo znači?

“Zatvoriti oči” znači da nije kulturno gledati dom i uočavati stvari koje treba popraviti, očistiti, raskloniti. Prašina nije odlika loše domaćice, razbacane igračke nisu pokazatelj lošeg roditeljstva, a garderoba van ormara ne karakteriše ljude.

Biti obuven u kući, u Japanu, znači nepoštovanje domaćina, a ovaj običaj se poštuje i u nekim skandinasvkim zemljama, u Turskoj, u Londonu, Berlinu, Rimu i mnogim drugim krajevima sveta. Na ovim prostorima je ovaj običaj došao iz Turske, gdje je potpuno uobičajeno da u kući hodate bosi, jer se na podovima sjedi, jede i pije.

Ipak, da li znate gdje se izuvanje smatra neprimjerenim? Ako ste u Parizu, Londonu ili Rimu, bolje je da se ne izuvate pred vratima domaćina. Izuvanje obuće se smatra nedoličnim i uvijek imajte na umu da je tamo jako važno i kakvu obuću nosite, jer će je domaćini uvijek dobro odmjeriti.

Zato, ako namjeravate da nekoga posjetite u ovim gradovima, obujte svoje najbolje cipele i zaboravite na izuvanje.

(MONDO)novi.ba