Diplomirao je sa 98 godina i planira napisati roman: Govorio sam samom sebi ‘Sad ili nikad’

Svijet

Odrastao je u siromašnoj obitelji na Siciliji. Oduvijek je volio knjige i unatoč svojoj ljubavi prema učenju, nije mogao pohađati sveučilište kao mladić, ali dugogodišnja želja da ide dalje nikad nije jenjavala…

Giuseppe Paterno, 98-godišnjak, postao je najstariji talijanski student koji je svojoj prvotnoj diplomi dodao magisterij iz povijesti i filozofije na sveučilištu u Palermu, gdje je diplomirao i prije dvije godine.

Paterno je u dobi od 96 godina diplomirao povijest i filozofiju na Sveučilištu u Palermu u srpnju 2020. Nakon svečane dodjele diplome i uz strast prema pisanju, preuzeo je sada još jednu – dvogodišnji magisterij iz istih predmeta – s najboljim ocjenama.

Pogledajte ga u videu:

https://youtu.be/Vg889LLwUx8

Diplomirao je 18. srpnja, potvrdivši se kao najstariji student u Italiji.

– Ponovno je prošao posljednji ispit s najvišim ocjenama – ponosno je objavila njegova obitelj na Facebooku.

Rođen 1923., odrastao je u siromašnoj obitelji na Siciliji. Oduvijek je volio knjige i unatoč svojoj ljubavi prema učenju, nije mogao pohađati sveučilište kao mladić već je služio u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata od 20. godine, a kasnije je radio i kao željeznički radnik.

Nakon rata, u društvu koje je tad bilo usmjereno na obnovu – posao i obitelj bili su prioriteti, ali on je uvijek želio učiti. Završio je srednju školu u dobi od 31. godine, ali dugogodišnja želja da ide dalje nije jenjava

Oženio se s 23 godine i dobio dvoje djece. Troje od njegovih četvero unuka također ima diplomu Sveučilišta u Palermu.

Ne dopuštajući starosti da mu stane na put, otišao je na Sveučilište u Palermu kako bi upisao preddiplomski studij povijesti i filozofije u svojim 90-ima, govoreći sebi ‘sad ili nikad’.

Nakon tri godine studiranja i globalne pandemije koja ga je usput zatekla, konačno je diplomirao u srpnju 2020., postavši i tada najstariji diplomirani student u Italiji. Dvije godine kasnije ponovno ulazi u povijest, ovaj put s magisterijem.

Paterno ne planira odmarati, već želi na svom pisaćem stroju napisati roman.

sti pisaći stroj koristi od 1984. godine, kada mu ga je majka Giovanna, koja je doživjela gotovo 100 godina, poklonila za proslavu odlaska u mirovinu. Paterno u rujnu puni 99 godina.

24sata