Općina čiji načelnik provlači službenu karticu u bordelu dobila peticu za transparentnost

Region

Općina čiji načelnik provlači službenu karticu u bordelu dobila peticu za transparentnost

Općina Murter-Kornati ove je godine ocijenjena najvišom ocjenom za otvorenost proračuna prema javnosti. Prošle godine su dobili četvorku

Samo dva tjedna prije skandala s načelničkim peglanjem službene kartice u austrijskom bordelu i pokušaja zataškavanja istog, općina Murter dobila je peticu za transparentnost.

Podsjetimo, Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati, spiskao je 1560 eura u jednom austrijskom bordelu i taj trošak platio službenom karticom. Jučer je tvrdio da je ‘slučajno pomiješao kartice i da je račun platio poslovnom, umjesto privatnom’.

Portal Telegram, koji je otkrio aferu, objavio je i račune koji pokazuju kako je Turčinov sredinom travnja 2019. godine u sitnim noćnim satima u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput upotrijebio općinsku karticu.

Dalje je tvrdio da je, kad je shvatio svoju omašku, vlastitim sredstvima platio smještaj na poslovnom putu koji je trebala podmiriti Općina i tako obeštetio proračun. Kako bi to dokazao, poslao je račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal, koji je navodno platio vlastitim novcem. Isti račun predao je i u svoju Općinu, kao dokaz troškova. Djelatnik hotela, Georg Alexander Bürger, odgovorio je Telegramu kako oni taj račun nisu izdali.

Portal Murter News objavio je krajem lipnja kako je općina Murter-Kornati ove godine ocijenjena peticom – najvišom ocjenom za otvorenost proračuna javnosti. Radi se o rezultatima istraživanja Instituta za javne financije pod nazivom ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

– Hvala svim zaposlenicima Općine na predanom i savjesnom radu kao rezultatu njihovih kompetencija. Ponukani iskustvom susjednih i priljateljskih općina ove smo se godine ‘popeli’stepenicu više zahvaljujući želji, trudu i znanju – poručio je tom prilikom načelnik Toni Turčinov.

Prošle godine su dobili četvorku.

24sata