Muriz Memić: Admir Šalaka je meni lično kazao da ga je Alija Budnjo istjerao iz hotela

Region

Muriz Memić: Admir Šalaka je meni lično kazao da ga je Alija Budnjo istjerao iz hotela

Nakon današnjeg pretresa u Sudu BiH i svjedočenja policajca Admira Šalake i zaštićene svjedokinje, koja je iznijela svoja šokantna saznanja o porodici Seferović, Muriz Memić, otac stradalog Dženana, izjavio je da je javnost trebala sve to čuti, ali da je on u šoku jer još jedan policajac nije želio reći istinu.

Zbog tog tima ja sam još na Sudu
– Kao što ste čuli, mi to znamo otpočetka, svjedokinja je pričala svoja saznanja, ali mi to znamo otpočetka, i kada smo prijavljivali u Tužilaštvo Kantona Sarajevo da Romi dolaze i kod koga dolaze, oni su jednostavno to uništavali. Ali vratimo se svjedoku Admiru Šalaki. Zbog Admira Šalake i Emira Mehmedagića ja se već sedmu godinu vučem po Sudu. Ja da sam ga mogao pitati, pitao bih samo “ko je ubio Dženana, kakvu istragu ste vodili”. Danas je bio nekorektan, bezobrazan, kao što je otpočetka. Dakle, on je meni saopćio da ih je Alija Budnjo istjerao iz hotela. Admir Šalaka i Emir Mehmedagić. To sam i Aliji Budnji rekao kad me pitao ko su ti policajci, ja sam mu fino rekao imena. Admir Šalaka i Emir Mehmedagić da su istjerani iz hotela. Nije htio reći šta su vidjeli na snimku i da su vidjeli terenca, rekao je da je snimak nejasan – kazao je Memić.

Na novinarsko pitanje da li mu je lično Admir Šalaka rekao da je istjeran iz hotela, Memić je odgovorio:

– Lično meni, pred mojom kućom Admir Šalaka i Emir Mehmedagić. Ja mislim da je ovo hiljaditi put da ovo ponavljam. Šalaka je rekao da su radili kao tim. Zbog tog tima ja sam još na Sudu. Šef je bio Džafer Hrvat. Nurija Mehić, Sakib Kremo i ostala ekipa, oni do kraja ostaju pri svome. Ali, evo, kažu, radili su s nekom OSA-om (Obavještajno-sigurnosna agencija, op. a). Da ta OSA ujeda kako treba, ne bih ja danas ovdje bio, nego samo oblijeće okolo.

Šalaka je u Sudu kazao da su sarađivali s OSA-om kada su u pitanju posebne istražne radnje u odnosu na neke osumnjičene.

– Ma sve oni to pričaju. Oni su tada prikrivali ubistvo. Admir Šalaka o MUP-u Kantona Sarajevo. Tada su radili na skrivanju ubica, moramo tužiti i MUP Kantona Sarajevo. Ali, evo, danas Admir Šalaka i Emir Mehmedagić ovih dana treba da budu nagrađeni sa po 5.000 maraka. Ko je taj u Upravi policije koji će im dati tu nagradu što su nešto riješili? Da li će dobiti nagradu za ovo današnje svjedočenje što su nešto sakrili? To se ja pitam svih ovih sedam godina. Da li je Admir Šalaka večeras, kada legne, iskren prema sebi, prema svojoj porodici? Zapita li se on je li iskren čovjek, ja jesam, ja istinu govorim već sedam godina, ali je najbolnije što ja još to dokazujem. Ali danas ste čuli u sudnici, prvi put se spominje neki iznos novca, neka cifra i da je Alisa bila kod Roma i neki čovjek, i neki policajac. Zamislite, policajac je išao na pregovore, neka se ovo čulo u sudnici – rekao je Memić.

Kako bi ta djevojčica izmislila Alisu Mutap
Na današnjem pretresu zaštićena svjedokinja kazala je da je u kuću njenog oca dolazila kćerka Ljube Seferovića i da im je ona ispričala da je s ocem išla na sastanak, s policajcem i jednim čovjekom, i da su u njenu kuću poslije dolazili policajac, Alisa i muškarac, da su crtali skice i da se nudio neki novac.

Odbrana je pokušala diskreditirati svjedokinju da je ovo samo čula, a svjedokinja je ostala pri tvrdnjama da je ta, u to vrijeme djevojčica, s njima sjedila, pušila cigarete i pila kafu.

– Ja mislim da je to teško bilo izmisliti, jer kako bi ta djevojčica izmislila i Alisu Mutap i nekog lika, vjerovatno Ziju, nekog policajca i šta se nudilo, kad mi znamo otpočetka da su se pravile skice. Mislim da je to teško izmisliti, to mora biti istina. Javnost će biti zatečena. Šta ja još dokazujem. Mi smo davno dokazali, Dalida Burzić je znala za to, Dalida Burzić je nagrađena, ona je sudija Suda BiH. Kao što su nagrađeni i Nurija Mehić, Vahid Bakija, kao i Admir Šalaka i Emir Mehmedagić. Ovo su strašne stvari što sam saznao za njihovo nagrađivanje i da im se plaća prekovremeni rad, rade na nečemu, šta će otkriti? Hoće li otkriti ubice policajaca, zašto nisu otkrili ubice Dženana, ubice Salčina? Meni je svjedok rekao i koja je uloga Zije Mutapa. I kakva je nagrada otišla ubici Salčina Aleksandru Živkoviću. Nisu razotkrili, ja sam razotkrio i to je upropašteno isto u Kantonalnom tužilaštvu jer se svjedok povukao. Strašne stvari se dešavaju, ali, evo, mi idemo dalje, ne znam treba li više išta dokazivati, mislim da je ovo dokazano. U šoku sam danas poslije svjedočenja, još jedan policajac koji neće da kaže istinu, ne želi da kaže, znaju koga štite. Mi nećemo odustati – kazao je na kraju Memić.

avaz.ba