DOKTORI UPOZORAVAJU: Ako probate neoprano voće i povrće na pijaci, može biti opasno po zdravlje!

Zdravlje

DOKTORI UPOZORAVAJU: Ako probate neoprano voće i povrće na pijaci, može biti opasno po zdravlje!

Da li i koliko je probanje neopranog voća na pijacama rizično po zdravlje otkrivaju stručnjaci. Mnogi ljudi kada kupuju voće i povrće na pijaci, obično vole prvo da ga probaju, kako bi se uvjerili da je zaista dobro i ukusno kao što prodavac tvrdi.

Međutim, ljekari upozoravaju da ova bezazlena radnja predstavlja veliki rizik po zdravlje.Kada su visoke temperature, pojačana su trovanja i infekcije, a hrana je glavni “prenosilac” opasnih bakterija i patogena.

Vjerovatno niste ni svjesni da kada probate samo jedne neoprane bobice ili voćke, možete da se zarazite ešerihijom koli, enterovirusnom infekcijom i raznim glistama i crvima.

Istovremeno, rizik se znatno povećava kada namirnice uzimate neopranim rukama.Stručnjaci upozoravaju da nije moguće golim okom utvrditi koje voće ili povrće sadrži patogene bakterije i viruse koji izazivaju trovanje.

Samim tim, postoji opravdan rizik da ćete pojesti upravo ono koje ima ove patogene. Stoga, obavezno operite ruke, a zatim i voće i povrće pre nego što ih pojedete.

Kako kažu ljekari, simptomi trovanja hranom su povišena temperatura (od 37 do 40 stepeni), malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i nadimanje, rijetka stolica i dijareja.

Posebno su podložni trovanju djeca i starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom. stil.kuriri.rs