Bruxelles poručuje Ukrajini da mora “pokazati zube” u obračunu s korupcijom

Svijet

U video obraćanju ukrajinskom parlamentu Radi, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je da Ukrajina ima “vrlo jasnu europsku perspektivu” i da su “sljedeći koraci nadohvat ruke, ali će zahtijevati naporan rad”, prenosi DW.

Von der Leyen je rekla kako je jasan napredak koji je Ukrajina postigla, napominjući da je Kijev podnio zahtjev za članstvo u EU samo nekoliko dana nakon ruskog napada i da su uspjeli poslati Bruxellesu potrebne informacije “u rekordnom roku”. Tvrdi da se međunarodna zajednica mobilizira kako bi podržala obnovu Ukrajine i rekla da je proces obnove usko povezan s kandidaturom zemlje za članstvo u EU.

Von der Leyen je ukazala na “ogromna ulaganja” koja će biti potrebna za obnovu Ukrajine. “Da bi se povećao njihov učinak i potaknulo poslovno povjerenje, ulaganja će morati biti povezana s novim valom reformi”, tvrdi. Šefica Komisije je rekla kako je Ukrajina napredovala u svom planu reformi i “stvorila impresivan protukorupcijski stroj”, ali je dodala da te nove institucije sada “trebaju pokazati zube”. Von der Leyen pozvala je na imenovanje pravih ljudi na visoke položaje: “Novi voditelj Specijaliziranog tužiteljstva za borbu protiv korupcije i novi ravnatelj Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije Ukrajine trebaju biti imenovani što je prije moguće”, rekla je. Von der Leyen je pohvalila zemlju jer je jedini partner EU-a u istočnoj Europi “koji je usvojio zakon za razbijanje stiska oligarha nad vašim ekonomskim i političkim životom”. No, dodala je: “Sada se morate usredotočiti na provedbu ovog zakona”.

Nadalje je pozvala Kijev da zaštiti slobodu medija i omogući neovisnost regulatora medija. Zahtjev za kandidaturom Ukrajine za članstvo u EU, Kijev je podnio pet dana nakon što je Rusija napala 24. veljače. Države članice EU prihvatile su Ukrajinu kao kandidata za članstvo prije nešto više od tjedan dana, što je ukrajinski predsjednik opisao kao “jedinstven i povijesni trenutak”. Ipak, proces bi mogao potrajati nekoliko godina, što se vidi na primjeru mnogih zemalja, a posebice Turske.

geopolitika.news