DALJE NEĆEŠ MOĆI! Italijani blokirali kolonu tenkova za Ukrajinu jer VOZAČ NIJE IMAO DOZVOLU, a istekao i tehnički pregled

Svijet

DALJE NEĆEŠ MOĆI! Italijani blokirali kolonu tenkova za Ukrajinu jer VOZAČ NIJE IMAO DOZVOLU, a istekao i tehnički pregled

Italijanska saobraćajna policija isključila je iz saobraćaja tri cisterne PZH 2000, poslate u Ukrajinu, zbog nedostataka saobraćajnih i vozačkih dozvola i tehničkih pregleda – saopštila je danas italijanska ANSA, citirajući jutrošnji tekst napuljskog dnevnika Il Matino. Vest je razveselila strane dopisnike u Rimu: Što Putin ne zaustavi, zaustavi policija, pa ti vidi!

Odgovorio je italijanski Vrhovni štab odbrane uz objašnjenje da tenkovi nisu išli direktno u Ukrajinu, već u Nemačku na vežbu. Ali nije negirao da su papiri bili pogrešni. I nije sporio da je krajnja destinacija Ukrajina.

Nešto precizniji podaci govore da nisu bili sporni tenkisti, već transportna vozila na kojima su tenkovi prevoženi, odnosno kompanije kojoj je italijanska vojska poverila transport – što takođe govori o stepenu profesionalizma u Atlantski savez.

Konvoj od pet tenkova poslat je iz vojne baze u Persanu kod Salerna u italijanskoj regiji Kampanija. Napuljska saobraćajna policija zaustavila ih je na ulazu na autoput Salerno-Kazerta u Merkat San Severinu, zatražila dozvole za inspekcijski nadzor i utvrdila, prenosi ANSA, da tri vučna vozila i nisko postavljena kamiona nemaju uredne saobraćajne dozvole, da je njihov tehnički pregled istekao, a da jedan vozač nema dozvolu za upravljanje vozilom sa posebnim teretom.

Policija je vratila tri tenka u bazu u Persani dok vojska ne pronađe vozila sa odgovarajućim dozvolama, a preostala dva su uredno prosleđena u Bolonju, Austriju i Nemačku, odakle će, tvrdi ANSA, biti raspoređeni na položaje u Ukrajini.

U Generalštabu potvrđuju da je transport poveren privatnoj firmi i da je policijska kontrola pokazala da preduzeće nije imalo ispravnu dokumentaciju – ali ne objašnjava kako je i uz koje mere predostrožnosti skupo oružje povereno nekvalifikovanim prevoznicima, u delu Italije u kojoj je korupcija opasnija od ruske vojske, prenosi Jutarnji list.

Kurir.rs/Jutarnji