U Mostaru izmjeren 41 stepen, najtopliji grad u Evropi

Region

U Mostaru izmjeren 41 stepen, najtopliji grad u Evropi

Kako su nam kazali radnici na Španskom trgu, na rad na užarenom mostarskom suncu su navikli

Prvi pravi ovogodišnji val vrućine koji je zapljusnuo BiH danas je donio značajan porast temperature u svim gradovima BiH, a Mostar označio kao najtopliji grad u državi.

Tako je danas u 16 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u Mostaru izmjereno, čak, 41 stepen Celzijusa!

Najtopliji grad u Evropi
Najveći grad na Neretvi je to svrstalo među najtoplije gradove u Evropi. Prema stranici Weather Online Mostar se nalazi na prvom mjestu najtoplijih gradova u Evropi.

Međutim, kako su temperaturne vrijednosti daleko veće na suncu, živa u termometrima se danas približavala i 50-om podjeljku, pa su građani sklanjali u klimatizirane prostore i pod debelu hladovinu.

Ipak, nisu svi imali tu privilegiju poput građevinara koji su danima angažirani na izgradnji dvotračnog turbo rotora na Španskom trgu, ali i na drugim mjestima, gdje se u ovo predizborno vrijeme, izvode kojekakvi radovi.

Hljeb se mora zaraditi
Kako su nam kazali radnici na Španskom trgu, na rad na užarenom mostarskom suncu su navikli.

– Zaštitili smo se, evo, kapama, pijemo dosta vode, odmaramo u hladu, imamo dvije pauze dnevno. Šta reći, raditi se mora, hljeb se mora zaraditi – kaza je za portal “Avaza” jedan radnik.

Iako su meteorolozi skeptični spram padavina u Hercegovini, ipak, trenutno je u Mostaru izrazito sparno i oblačno vrijeme koje sluti na lokalni pljusak.

avaz.ba