ŠTA DA RADITE AKO SE NAKON ANTIBIOTIKA POJAVE GLJIVICE: Travar Momčilo Antonijević otkriva koje biljke su najefikasnije!

Zanimljivosti

ŠTA DA RADITE AKO SE NAKON ANTIBIOTIKA POJAVE GLJIVICE: Travar Momčilo Antonijević otkriva koje biljke su najefikasnije!

Antibiotici su veoma djelotvorni kod bakterijskih infekcija, ali na putu uništenja bakterija koje su izazvale bolest, antibiotici uništavaju i one dobre bakterije u našim crijevima. Zbog toga je važno da se tokom terapije unose probiotici kako bi se održala crijevna flora. Još jedan nusefekat terapije antibioticima je pojava gljivica. Šta može pomoći da ih se riješimo? Gostujući u Jutarnjem programu RTS, poznati narodni travar, Momčilo Antonijević izdvojio je ljekovite biljke koje su najdjelotvornije:

-Kada antibioticima očistite bakterije vi napravite prazan prostor za gljivice, koje mogu da se nastane u ćelijama i izazovu infekciju. Čajno drvo je odlično jer može da se upotrebljava i protiv jedne i protiv druge vrste infekcija.- ističe Antonijević.

Kako se koristi etarsko ulje čajnog drveta?

– Kada su u pitanju kožna gljivična oboljenja ili gljivice na noktima, može da se nanese direktno, potpuno je bezbjedno. Kada se koristi oralno, potrebno ga je razblažiti uljem, na primjer hladno cijeđenim maslinovim– na 10 kapi etarskog ulja ide 100 mililitara maslinovog ulja. Promiješajte i uzimajte po kašiku dnevno- savjetuje narodni travar.

Osim čajnog drveta, jedna biljka koja raste svuda na našim prostorima, takođe je djelotvorna kod gljivičniih infekcija, naročito kod kandide u grlu ili u crevnom traktu.

– Žalfiju možemo koristit u vidu čaja, i u tom obliku je sjajno sredstvo protiv infekcije kandidom. Čaj od žalfije može da se koristi i sa drugim biljkama koje imaju slično dejstvo. To su list oraha, bršljan, neven. Drugi način na koji žalfija može da se koristi jeste pravljenje kupke. Potrebne su dve šake osušene žalfije koje se stave u pet litara vode nakon što proključa. Ostavite da stoji sat vremena, a zatim procijedite. Ovu kupku možete koristiti za potapanje nogu, ako imate gljivice na noktima ili atletsko stopalo- objašnjava Antonijević.

Svi oni koji imaju gljivične infekcije digestivnog trakta, trebalo bi da konzumiraju rtanjski čaj, kao i čaj od majčine dušice.

– U slučaju sistemskih gljivičnih infekcija trebalo bi iz ishrane izbaciti sve namirnice koje sadrže kvasac, kao i sve vrste šećera (ugljenih hidrata)- savetuje narodni travar. Izvor: Sensa