NABAVITE 1 BILJKU I MUHA NEĆE UĆI U VAŠU KUĆU: Prirodno otjerajte dosadne muhe, JEDNOSTAVNIJE NE MOŽE

Zanimljivosti

NABAVITE 1 BILJKU I MUHA NEĆE UĆI U VAŠU KUĆU: Prirodno otjerajte dosadne muhe, JEDNOSTAVNIJE NE MOŽE

Sigurno ste primijetili da smo, uz toplo vrijeme i širom otvorene prozore, dobili i uporne, nezvane goste u našim kućama. Muhe, ose, voćne mušice i druge bube ulaze bez pardona u naše domove, a osim što dosadno zuje dok pokušavate da se opustite, ujedno traže i pogodno mesto gdje će da odlože svoja jaja i da se počaste vašom hranom.

Stručnjaci, kako prenosi Mirror, savetuju kako da se korišćenjem prirodnih biljaka, bez hemikalija, bez trošenja novca i štete po bilo koga, riješite ovih malih letećih gostiju.

1. Napravite sopstveni prirodni sprej za odvraćanje muha
Muhe mrze miris eteričnih ulja poput nane, limunske trave i lavande. Možete da napravite sopstveni prirodni sprej za odvraćanje muva dodavanjem nekoliko kapi bilo kog od ovih ulja u vodu u bočici sa raspršivačem. Preporučujemo lavandu kako bi sprej takođe ostavio svjež miris u vašoj kuhinji. Jednostavno prskajte prirodni rastvor po vašoj kuhinji tokom dana i trebalo bi da spriječi muhe da uđu.

2. Čuvajte gazirana pića u frižideru i odmah obrišite prosuta pića
Obavezno obrišite tečnost prolivenu po površininama i prebrišite boce kako biste sprečili da privuku voćne mušice. Njih privlači ugljen-dioksid u gaziranim pićima, tako da, ako ova pića ne nađu u vašoj kuhinji, preseliće se na neko drugo mjesto. Takođe gazirana pića čuvajte u frižideru kako biste držali voćne mušice dalje od njih.

3. Održavajte kantu za đubre suhom sodom bikarbonom

Šta god da stavite u kantu za đubre, tokom ljetnjih mjeseci će zbog povećane temperature imati ubrzan proces truljenja. To privlači muhe, insekte i crve, pa je važno da tokom ljeta čistite i praznite kantu češće. Jedan sjajan trik je da pospete sodu bikarbonu na dno kante za otpatke prije nego što stavite novu kesu u nju. Soda bikarbona bi trebalo da apsorbuje sve mirise i tečnosti koje iscure iz kese.

4. Koristite jabukovo sirće da odvratite voćne mušice

Voćne mušice tokom leta mogu da izazovu pustoš u vašoj kuhinji, što često dovodi do rasipanja hrane jer ljudi ne žele da jedu voće koje dodiruju muhe. Ako u vašoj kuhinji ima voćnih mušica, napunite čašu dopola jabukovim sirćetom i pokrijte je prozirnom folijom. Zatim probušite male rupe u foliji.

Ovo bi trebalo da privuče voćne mušice da uđu u čašu, nakon čega možete slobodno da ih pustite van svog doma. Takođe je važno da tokom ljetnjih dana svoje voće čuvate u frižideru.

5. Ne ostavljajte prljavo posuđe pored sudopere
U užurbanim ljetnjim mjesecima, posebno tokom školskih raspusta, teže je pronaći vreme za pranje prljavog suđa. Međutim, ostavljanje posuđa pored sudopera će privlačiti muhe. Preporučujemo vam da u leto operete sudove što je pre moguće kako biste spriječili da muhe zagade vaše sudove bakterijama, pa čak i da polažu jaja na njih.

6. Držite hranu potpuno zatvorenu
Muhe vole da polažu jaja na mjestima gdje je toplija temperatura, zbog čega hrana ne treba da ostane nepokrivena ni dok se hladi. Ostatke poslije ručka spakujte u kesu ili plastičnu kutiju koja može potpuno da se zatvori kako biste spriječili da muhe dođu u dodir sa njom.

7. Držite bosiljak u svojoj kuhinji da biste otjerali muve
Poznato je da bosiljak odbija muhe i komarce, što ga čini višenamenski korisnom biljkom u vašoj kuhinji. Ne samo da će zaustaviti muhe, već se odlično slaže sa velikim brojem recepata.

(Telegraf.rs)