Sutra posebna sjednica NSRS, u parlamentu će biti i EU parlamentarci

Region

Sutra posebna sjednica NSRS, u parlamentu će biti i EU parlamentarci

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana sutra, 20. juna sa početkom u 11:00 sati. Ova posebna sjednica, 32. po redu zakazana je na zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kako je najavljeno, u parlamentu će u tom periodu biti održan i sastanak sa evropskim parlamentarcima.

Naime, kako je najavljeno, potpredsjednik NSRS Denis Šulić i predsjednici Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak razgovarat će sa delegacijom Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga.

Planirano je da sastanak počne u 11:15 sati, a delegaciju evropskih parlamentaraca činit će Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović.

Ranije su lokalni mediji pisali da će i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije 20. i 21. juna boraviti u Banjaluci gdje bi se trebao sastati sa zvaničnicima Republike Srpske, otvoriti postavku “Mali sajam velikih mogućnosti” i posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

S obzirom na to da je riječ o odvojenim događajima, ali da se datum poklapa, još nije poznato da li će Sattler biti u EU delegaciji koja će održati sastanak u Skupštini RS.

NSRS u ponedjeljak o vitalnom nacionalnom interesu

Podsjetimo da je Dodik sazvao posebnu sjednicu NSRS 32. po redu kako bi se e parlament izjasnio o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna 2022.

Kako su naveli iz Dodikovog kabineta, on ovu odluku proglašava “štetnom po vitalne interese Republike Srpske” zbog čega je pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

n1