Zračna uzbuna u Kijevu za vrijeme posjete Macrona, Scholza i Draghija

Svijet

Zračna uzbuna u Kijevu za vrijeme posjete Macrona, Scholza i Draghija

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske doputovali su u četvrtak u Kijev u znak kolektivne europske potpore Ukrajini. Riječ je o posjeti najvišeg profila glavnom gradu te ratom razorene države, izvještava The Time.

Ured francuskog predsjednika priopćio je kako su predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi zajedno otputovali u Kijev ponoćnim vlakom te da će im se tamo pridružiti i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Nakon izlaska iz vlaka u Kijevu, Macron je rekao da će posjetiti mjesta na kojima su se napadi dogodili. “Ovo je važan trenutak”, rekao je i dodao: “Ovo je poruka europskog jedinstva prema Ukrajincima”. Očekuje se da će se europski čelnici sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kasnije danas.

Gospodarstva Francuske, Njemačke i Italije tri su najveća u Europskoj uniji. Čelnici su stigli posebnim noćnim vlakom koji su osigurale ukrajinske vlasti i nakon ponoći održali duge sastanke u vagonu-restoranu kako bi uskladili svoje stavove uoči sastanka sa Zelenskim.

No, sirene za zračnu uzbunu aktivirale su se jutros u Kijevu, piše BBC. To je nije neuobičajena pojava u glavnom gradu, ali služi kao podsjetnik gostujućim čelnicima Francuske, Italije i Njemačke da su stigli u zemlju u zahvaćenu ratom. Scholz je za njemački list Bild rekao da “žele pokazati ne samo solidarnost, već i uvjeriti da će se pomoć koju organiziramo – financijska, humanitarna, ali i kada je riječ o oružju – nastaviti koliko god je potrebno”.

geopolitika.news