BIJELI LUK MOŽETE ČUVATI SAMO NA JEDNOM MJESTU U KUHINJI: Ako ga skladištite na pogrešan način, gubi svoje ljekovito svojstvo!

Zanimljivosti

BIJELI LUK MOŽETE ČUVATI SAMO NA JEDNOM MJESTU U KUHINJI: Ako ga skladištite na pogrešan način, gubi svoje ljekovito svojstvo!

Bijeli luk je vitaminska i mineralna bomba. U malom čenu ima mnogo dobrog koji će ojačati naš organizam i pomoći kod prehlade. Zamislite da jedan mali čen sadrži jedinjenja flavonoida, aminokiseline, saponine, šećere, mnogo različitih vitamina, uklj. C, B1, B2, PP, kao i provitamin A , pored toga, mineralne soli (npr. kalijum , kalcijum, magnezijum ), kao i veoma rijetki mikroelementi kao što su kobalt, nikl i hrom. Međutim, snagu i ljekovitost bijelog luka pokazuju njegova esencijalna ulja, koja se odlikuju veoma intenzivnom aromom.

A u slučaju bijelog luka, ovaj intenzivan miris je često problematičan. Ljudi ga često izbjegavaju u obrocima kako kasnije ne bi širili dah „bijelog luka“, što nije prijatno. Ali postoji riješenje i za to. Da biste neutralisali dah nakon jedenja bijelog luka, dovoljno je pojesti kiselu jabuku, žvakati mentu ili popiti svjježe cjeđeni sok od limuna ili limete.

Dobro je poznavati ove metode i ne odustajati od jedenja bijelog luka, jer njegova redovna konzumacija može sniziti krvni pritisak i do 10 odsto, što zauzvrat efikasno spriječava srčani udar. Pored toga, bijeli luk ima veliki uticaj na probavni sistem i podržava proces mršavljenja.

U narodnoj medicini, bijeli luk se takođe koristio za uklanjanje crijevnih parazita, uključujući pinvorms, okrugli crvi ili trakavice. Dovoljno je nekoliko dana jesti sirovi bijeli luk ili pripremiti mlijeko sa bijelim lukom i popiti ovu mješavinu. Bijeli luk, zahvaljujući snabdjevanju našeg organizma mnogim vitaminima i mineralima, blagotvorno djeluje na krvne sudove, spriječavajući nastanak proširenih vena i paučinastih vena.

Dakle, kako čuvati bijeli luk da biste dugo uživali u njegovoj svježini kod kuće?

Suho i tamno mjesto

Bijeli luk ne voli sunčana mjesta jer tada nikne zeleno i postaje mek. Dakle, kako čuvati bijeli luk? Cijele glavice je najbolje držati na suhom i tamnom mjestu. Preporučljivo je staviti bijeli luk u pletenu korpu koja propušta vazduh. Imajte na umu da držanje bijelog luka u pojedinačnim čenovima skraćuje njegov rok trajanja, kao i kada su čenovi oljušteni.

Frižider

Ne preporučuje da se čuvanje bijelog luka u frižideru. Treba imati na umu da čuvanje bijelog luka na preniskoj temperaturi ga omekšava i brže kvari. Takođe se ne preporučuje čuvanje bijelog luka u zamrzivaču, jer tada gubi ukus i ljekovita svojstva.

Tegla

Ako vam se desi da ogulite više čenova i znate da ih nećete pojesti u roku od dva-tri dana, možete razmisliti kako da ih iskoristite. Kako onda čuvati bijeli luk? Preostale čenove najbolje je isjeckati, samljeti ili zgnječiti, staviti u teglu i preliti maslinovim uljem. Ovome možete dodati i svoje omiljeno bilje, kao što su ruzmarin ili timijan. Ovakvu marinadu ostaviti jedan dan da odstoji, nakon ovog vremena u kuhinji dobijamo aromatično ulje kao odličan dodatak salatama ili mesu. Na ovaj način bijeli luk može da se čuva do šest mjeseci.

Sušenje

Ako imamo puno bijelog luka i ne znamo kako da iskoristimo sve, imamo riješenje. Bijeli luk se može termički obraditi, najbolje ga je staviti u uređaj za sušenje voća, povrća i pečuraka ili u zagrijanu rernu. U zavisnosti od veličine lukovice i njene vlažnosti, bijeli luk treba sušiti tri do šest sati na temperaturi od oko 50 – 60 stepeni Celzijusa. Osušeni bijeli luk može da se čuva veoma dugo.

Naravno, zapamtite da bijeli luk nije samo lijek, već i odličan začin za mnoga jela. Pored domaćih sirupa, možete pripremiti, između ostalog puter od bijelog luka, marinadu za meso. Postoji mnogo načina na koji se koristi, pa je vrijedno znati kako pravilno skladištiti bijeli luk.

(novi.ba)