Miloš Avramović za “Avaz” o Šušljikovoj pronevjeri 100.000 KM: Neće utjecati na projekt “Južni vetar”

Region

Miloš Avramović za “Avaz” o Šušljikovoj pronevjeri 100.000 KM: Neće utjecati na projekt “Južni vetar”

Podnio sam krivičnu prijavu, ali je to tako moralo da ide, po proceduri, kako je nama Filmski centar rekao da trebamo da postupimo, rekao je Avramović

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donijelo je jučer naredbu o sprovođenju istrage protiv glumca i producenta Gorana Šušljika zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 100.000 KM (5.840.021 dinara) producentskoj kući – privrednom društvu “Eye to Eye”doo, čiji je on direktor i odgovorno lice.

Reditelj “Južnog vetra” Miloš Avramović podnio je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg partnera, zbog sumnje da je prevarom prisvojio gotovo deset miliona dinara, a saslušanje osumnjičenog zakazano je za početak sljedećeg mjeseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Nesretne okolnosti

Iako je ovaj slučaj objelodanjen prije nekoliko godina, jučer je opet aktueliziran zbog objavljenog saopćenja.

– To je nešto što je prije četiri godine bilo, ta tužba je tada podnijeta. Nema veze s nama. Pisalo se o tome i ranije – rekao je Avramović za portal “Avaza”.

Dodao je da to nije nikakva novost.

S obzirom na to da 20. juna počinje snimanje nastavka serije”Južni vetar”, Avramovića smo pitali može li slučaj s Šušljikom utjecati na projekt.

– Ne vidim kako bi to moglo da utječe na naš projekat u bilo kojem smislu. Projekt ide svojim tokom, niti ima to neke veze s nama. Mislim, ima veze s prvim dijelom “Južnog vetra” i tim nekim nesretnim okolnostima koje su se desile dok je drugi producent bio. Podnio sam krivičnu prijavu, ali je to tako moralo da ide, po proceduri, kako je nama Filmski centar rekao da trebamo da postupimo – zaključio je Avramović.

Podsjećamo, postoje osnovi sumnje da je producent Goran Šušljik, kao odgovorno lice “Eye to eye”, koja je bila producent filma “Južni vetar” iskorištavanjem i prekoračenjem granica svog ovlaštenja upotrijebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje dijela sredstava kojima je Filmski centar Srbije (FCS) finansirao dio proizvodnje spomenutog filma.

Kako je prevario FCS

Prema ugovoru, između Filmskog centra i producentske kuće “Eye to eye”, sredstva za produkciju filma u ukupnom iznosu od 19.250.000 dinara (otprilike 320.000 KM), se isplaćuju u ugovorenim transakcijama – po završetku određene faze proizvodnje filma, a trošenje sredstava dobivenih u svakoj tranši Šušljik, kao odgovorno lice dobitnika sredstava, mora da opravda radi dobijanja sljedeće isplate novca.

Prema navodima tužilaštva, sumnja se da je Šušljik 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS, dostavio falsifikovane račune s dokumentom pod nazivom “Pravdanje sredstava za film Južni vetar” koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9.625.000 dinara.

On je zapravo ispravne račune o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su bili su izdati 2015. godine za potrebe proizvodnje serije “Čizmaši”, predstavio kao izdate za produkciju “Južnog vetra”.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava od FCS, a dio od 5.840.021 dinara iskoristio je za potrebe svoje firme.

avaz.ba